info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnadsarbetare dog av hetta på VM-bygge i Qatar

Minst 44 nepalesiska byggnadsarbetare har under sommaren dött under förberedelserna av fotbolls-VM i Qatar, uppger The Guardian.

-Vi vill lämna, men företaget låter oss inte gå, säger en nepalesisk immigrant till den brittiska tidningen.
För att hinna bygga alla arenor och infrastruktur till VM 2022 har Qatar tagit in mängder av utländsk arbetskraft, de flesta från Nepal och Malaysia. The Guardians utredning visar att några nepalesers lön hålls inne för att de inte ska rymma, andras pass har konfiskerats av arbetsgivarna. Och ett antal byggnadsarbetare har nekats fri tillgång till vatten i ökenhettan.
TT refererar från the Guardian och skriver att mer än hälften av dem som avled mellan 4 juni och 8 augusti dog av hjärtattack eller arbetsplatsolyckor.
-Alla pratar om hettan för några hundra fotbollsspelare. Men ingen pratar om tusentals migranters slit, under arbetspass som är åtta gånger längre än en fotbollsmatch, säger Umesh Upadhyaya, generalsekreterare i Nepals handelsunion, till The Guardian.

Byggnads ordförande försöker påverka

Om en och en halv vecka kommer Byggnads ordförande Johan Lindholm att vara del av en delegation från den internationella byggnadsarbetarorganisationen BTI som åker ner till Qatar, skriver DN.se. BTI ska titta närmare på förhållandena för dem som jobbar med förberedelserna för fotbolls–VM. Förhoppningen är att man kan påverka de stora byggföretagen så att de ska ta ett större ansvar för sin verksamhet.
– Det gäller att få de stora bolagen att fatta att det här är viktiga frågor och att vi inte accepterar att människor får sätta livet till. Vi måste se till att de får upp ögonen för den här slavhandeln, säger Johan Lindholm till DN

Många underentreprenörer

Johan LIndholm säger till DN att han anser att systemet med många underentreprenörer är en bidragande orsak till problemen, och att de stora bolagen måste bli bättre på att ta ansvar för det som händer längre ner i entreprenörskedjan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnadsarbetare dog av hetta på VM-bygge i Qatar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig