info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vill ha ny olycksutredning

Byggnads egen utredning om Helsingborgsolyckan är klar. Nu ska man ta ställning till hur förbundet ska gå vidare. – Vi vill att åklagaren ska återuppta förundersökningen om olyckan, säger Kjell Johansson, Byggnads arbetsmiljöombudsman.

Han säger att utredningen styrker den uppfattning han haft tidigare om att en straffrättslig prövning borde göras då det gäller entreprenörerna Strängbetong och Peab, samt beställaren Epecon.
Utredningen ska behandlas av Byggnads förbundsstyrelse och dess arbetsutskott, som får avgöra vad man ska göra.
– Vårt förslag är att vi ska få ett uppdrag att begära hos åklagaren att pröva ärendet på nytt. Vi vill också ha en träff med arbetsmiljöverket för att redovisa våra synpunkter och därefter vill vi träffa ledningarna för Strängbetong och Peab för att delge dem vad vi kommit fram till och vilka förändringar som vi tycker att de behöver göra, säger Kjell Johansson.

Vid Helsingborgsolyckan omkom två personer och två skadades allvarligt, när ett valv med 40 ton betong rasade.
Efteråt gjorde polis och åklagare en brottsutredning som sedan lades ner. Byggnads begärde en överprövning, men inget ändrades.
Byggnads har under ärendets gång riktat kritik såväl mot arbetsmiljöverkets utredning som mot utredningen i sin helhet och beslutet att lägga ner utredningen.

Därför beslöt Kjell Johansson och regionala skyddsombudet Remi Jönsson att på egen hand utreda frågan. Också för att man ska se vad som finns att lära för att förhindra andra olyckor. De anser bland annat att de inblandade företagen inte tillräckligt förvissat sig om att de som arbetade på plats hade de kunskaper som krävdes och att de fick tillräckligt tydliga instruktioner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vill ha ny olycksutredning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig