info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
3D Hyrliftar 980×260 V29

Byggnads: ”Vi ska självklart se över samarbetet med Nordea”

Nordea flyttar till Finland för att slippa bankskatten. Nu hotar flera LO-förbund, däribland Byggnads, att flytta sina pengar från Nordea.
Byggnads ska se över samarbetet med Nordea, säger vice ordförande Lars Hildingsson.

Nordea har gått i spetsen för näringslivets kritik mot höjda resolutionsavgifter. Nu står det klart att storbanken lämnar Stockholm och flyttar huvudkontoret till finska Helsingfors, vilket för Sveriges del innebär förlorade arbetstillfällen och minskade skatteintäkter.
Flera LO-förbund har reagerat skarpt på beskedet. Byggnads ska nu se över sina placeringar i banken.
– Självklart så kommer vi att se över det samarbete vi har med Nordea, säger förbundets andre ordförande Lars Hildingsson.
Byggnads har i dag knappt 93 miljoner kronor, av sitt totala fondinnehav på 1,4 miljarder kronor, placerat hos Nordea. Dessutom erbjuder förbundet medlemslån hos banken.

LÄS MER: Byggnads finansiella investeringar gav 130 miljoner

Även Kommunal, Transport och Handels har öppnat för att vidta åtgärder mot Nordea.
– Jag beklagar att de landat i det här beslutet på grund av att de skulle få vara med och fånga upp en eventuell framtida bankkris, som annars skattebetalarna och därmed välfärden och Kommunals medlemmar fått ta smällen för, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Aftonbladet.

LÄS MER: Därför bygger Byggnads igen

Det som av regeringen kallas resolutionsavgift, men av kritikerna och vissa expertmyndigheter kallas bankskatt, infördes 2016 som en del av EU:s krishanteringsramverk. Under 2017 betalade banker, kreditinstitut och värdepappersbolag sammanlagt 6,5 miljarder i resolutionsavgifter. Detta ska enligt regeringens planer höjas till omkring 10 miljarder 2018 för att därefter trappas ned och slutligen upphöra när reserven år 2025 anses ha tillräckligt med kapital. Enligt Nordea – som under finanskriserna 1990–1994 och 2008–2009 fått mångmiljardbelopp i statligt stöd och som gjorde en vinst på drygt 40 miljarder förra året – var höjningen av denna avgift den utlösande faktorn bakom valet att flytta.
– Nordea har gått ut väldigt tydligt om orsakerna till flytten. De ogillar regeringens förslag om marginellt ökade kostnader för att ha en buffert vid kriser. Det tycker inte vi är ett ansvarsfullt sätt att bedriva sin verksamhet och då måste vi värdera om vi vill ha ett engagemang med en sådan motpart, säger Lars Hildingsson.

arrow_forward Senaste nytt
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer