info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads vägrar banta avtalet

Sedan 2010 säger lagen att fackförbunden ska presentera nedbantade kollektivavtal, till för utländska företag. Byggnads har efter tre och ett halvt år inte tagit fram något sådant.

Den omdebatterade Lavallagen infördes våren 2010. Enligt den får facket inte ta till stridsåtgärder för att kräva fullständiga kollektivavtal för utländska arbetare vars arbetsgivare skickat dem tillfälligt till Sverige. Kraven som orsakar stridsåtgärderna måste hålla sig inom vissa områden och till miniminivåer från de vanliga kollektivavtalen. De krav som kan komma att ställas ska, enligt lagen, rapporteras in till Arbetsmiljöverket i form av så kallade utstationeringsavtal. Så ska utländska arbetsgivare kunna se vad som kan komma att krävas av dem.

”Vi ser ingen anledning”

Efter tre och ett halvt år har IF Metall och Seko rapporterat in varsitt avtal och Kommunal har lämnat handlingar gällande trädgårdsodling och trädgårdsanläggning. Men Byggnads har, liksom de flesta förbund, inte lämnat något utstationeringsavtal.
– Vi ser ingen anledning att göra något sådant. Vi tecknar vanliga avtal, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
Han är tydlig med att han inte vill göra några avsteg från de fullständiga, svenska kollektivavtal som tecknas för alla arbetsplatser. Och han konstaterar att utländska företag brukar underteckna dessa avtal. Byggnads har inte krävt det med hjälp av stridsåtgärder.

”Motverkar riksdagens beslut”

Advokaten Anders Elmér företrädde Byggnads motpart i det mål som i förlängningen ledde fram till Lavallagen.
– Jag tycker det är beklagligt. Det är väl på sätt och vis uppseendeväckande att Byggnads så uppenbart och medvetet motverkar av riksdagen fattade beslut, säger han om att inget utstationeringsavtal lämnats in.
Han säger att utländska företag efterfrågar sådana avtal och att det är ”oändligt mycket mer” att sätta sig in i om man ska skriva ett fullständigt kollektivavtal.
Han konstaterar att Byggnads tycks köra på som tidigare eftersom man inte gillar lagstiftningen. Och han frågar sig retoriskt hur facket skulle reagera om arbetsgivarsidan intog samma attityd mot regler den ogillar.

Hoppas på ändrad lag

Johan Lindholm tycker dock inte att man får några trovärdighetsproblem genom att inte lämna in avtal till Arbetsmiljöverket.
– Inte gentemot medlemmar och byggnadsarbetare i alla fall, säger han och betonar att Byggnads hela tiden drivit linjen att det ska vara de svenska kollektivavtalen som gäller och som man slåss för.
Han hoppas också på lagändringar i och med att en parlamentarisk kommitté just nu ser över reglerna för utstationering.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads vägrar banta avtalet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig