info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads unga kritiska till Lindholms SD-utspel: "Vill inte öppna dörren"

Byggnads kommer att ta kontakt med SD i riksdagen för att påverka i olika frågor som berör medlemmarna. Men Byggnads ungdomsförbund, Unga Byggare, är kritiskt.
– Medlemmar har hört av sig och är oroliga och undrar om det verkligen stämmer, säger Jonas Andersson, ordförande i Unga Byggares centrala ungdomskommitté.

Byggnads ordförande, Johan Lindholm, vill påverka SD i riksdagens utskott i olika frågor som berör medlemmarna. Foto: Terese Perman, Mostphotos

Enligt en artikel i Expressen pågår det diskussioner ute i en rad LO-förbund hur man ska förhålla sig till SD, efter partiets stora framgångar i valet och efter att SD fått ordförandeposten i flera av riksdagens utskott, bland annat arbetsmarknadsutskottet och justitieutskottet.

Även från LO centralt har det kommit signaler om att det är på gång en omsvängning i frågan.

Nu går Byggnads ett steg längre. Igår gjorde Johan Lindholm, Byggnads ordförande, en rad uttalanden i Expressen om, att Byggnads som första LO-förbund, vill ta aktiv kontakt med SD för att påverka i olika frågor som berör medlemmarna.

–Nu är SD en del av regeringsunderlaget och sitter med och budgetförhandlar och då måste våra medlemmars frågor ligga på bordet och föras in i dessa samtal. Där kommer inte jag sitta på läktaren, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande till Expressen.

–Jag kommer åka till riksdagen och prata med dem som är med och påverkar politiken på områden som är viktiga för oss. Nu är det en sverigedemokratrisk ordförande i arbetsmarknadsutskottet och då är det klart att vi behöver berätta för honom vad som är viktigt för våra medlemmar, fortsätter han.

Jonas Andersson, ordförande i Unga Byggare.

Byggnads ungdomsförbund, Unga Byggare, har reagerat på Byggnads uttalande och är kritiskt.

–Vi vill verkligen hålla Sverigedemokraterna långt borta från politisk inflytande, eftersom deras politik är arbetarfientlig. SD stödjer inte våra intressen. Vi vet inte vad de tycker i olika frågor, ena veckan säger de en sak och en annan något annat, säger Jonas Andersson, ordförande i Unga Byggares centrala ungdomskommitté.

Vad tycker ni om att Byggnads går ut med detta?
–Jag tycker inte att förbundet skulle ha gått ut med det på det här sättet. Att vi trycker på i arbetsmarknadsutskottet och i andra utskott är något som vi gör fortlöpande, men Byggnads hade inte behövt säga det så här.

Varför?
–Många medlemmar tolkar det som vi har öppnat dörren för SD, och den dörren vill vi inte öppna.

Flera medlemmar har hört av sig. Vad säger de?
–Den första frågan är: Är det verkligen sant? Stämmer det verkligen? Bara det att de ställer den frågan är ganska allvarligt och ger uttryck för en oro.

Byggnadsarbetaren har idag försökt att få en intervju med Johan Lindholm, men Byggnads pressekreterare meddelar att han är på konferens och skickar istället en kommentar. I den står bland annat att:

”Byggnads kommer att bevaka och påverka de politiska beslut som fattas. Oavsett färg på regeringen. Sverigedemokraterna är med och styr landet nu. Då ska de också ta ansvar för den politik som förs. Våra medlemmars frågor är alldeles för viktiga för att de inte ska upp till de som faktiskt styr. Vi har en oerhörd viktig mandatperiod framför oss och många politiska beslut som påverkar oss byggnadsarbetare.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads unga kritiska till Lindholms SD-utspel: "Vill inte öppna dörren"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig