info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads stäms för tvång om granskningsavgifter

Byggentreprenörerna har stämt Byggnads inför arbetsdomstolen, AD. Tvisten gäller om arbetsgivarna kan tvingas att göra avdrag på lönen för granskningsavgifter även för de byggnadsarbetare som inte är medlemmar i facket.

Arbetsgivarna hävdar att tvånget strider mot europakonventionen om de mänskliga rättigheterna och vill få saken prövad i AD.
För Byggentreprenörerna gäller målet en viktig princip. De vill ha in ett klargörande i kollektivavtalet om att de inte ska vara skyldiga att dra granskningsavgifter för anställda som inte är medlemmar i facket.
– Vi har diskuterat det här sedan oktober förra året utan att komma till en lösning, säger Byggentreprenörernas vd Bo Antoni.
Granskningsavgiften är 1,5 procent av lönen, utöver medlemsavgiften till Byggnads samt a-kassan.
– Det här är inget problem för oss, det är ett problem för Byggentreprenörerna, säger Byggnads ordförande Ove Bengtsberg.
– Vi kan inte se att något i våra regler strider mot den europakonvention om mänskliga rättigheter som arbetsgivarna åberopar.
Enligt Ove Bengtsberg har även Byggnads låtit erfarna jurister pröva om granskningsarvodet strider mot den konvention som arbetsgivarna åberopar. De har funnit att så inte är fallet.
– Granskningsarvodet är en ersättning för utfört arbete som vi också betalar moms på – det är inte ett ideellt arbete, säger Ove Bengtsberg.
Arbetsdomstolens dom blir vägledande för liknande fall.

Kenneth Petterson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads stäms för tvång om granskningsavgifter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig