info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads sätter bygge i blockad

Ett polskt företag på Gotland har vägrat att teckna kollektivavtal med Byggnads. Nu sätter Byggnads företaget i blockad.

Blockaden gäller byggandet av 36 marklägenheter på Gotland och gäller från den 19 januari. Det blir även sympatiblockad från två andra företag som gör grund och markarbeten på arbetsplatsen; Peab och Hultgrens mark- och anläggning AB.
Husen tillverkas i en fabrik i Polen och monteras ihop på plats i Västerhejde på Gotland. Byggherren Bostaden Vetlanda AB har anlitat det polska företaget Zojax för själva byggandet. Enligt Evert Bäckström ombudsman på Byggettans sektion på Gotland arbetar de polska byggnadsarbetarna tolvtimmarspass, sex dagar i veckan.
I slutet av november träffades parterna på Gotland; företagsrepresentanter, en jurist från företaget och ombudsmän från Byggnads för att diskutera saken. Företaget ville då ha 14 dagars betänketid för att titta närmare på avtalsförslaget. Men efter ytterligare tre dagar ville de fortfarande inte skriva under.
– De har klart deklarerat att de inte vill teckna avtal, säger Gunnar Ericsson, Byggnads avtalssekreterare.
Byggherrens juridiska ombud Hans-Göran Frick säger i ett pressmeddelande att Zojax inte tänker skriva under kollektivavtalet förrän Vaxholmsfallet är prövat. Avgörandet i EG-domstolen om Vaxholm kan dröja minst två år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads sätter bygge i blockad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig