info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ombudsman överfallen – väntade utanför hemmet

De väntade utanför bostaden. Sedan började misshandeln av ombudsmannen som fick revben krossade och fötterna sönderslagna. ”Vi tror att det är arbetsrelaterat”, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads region Stockholm-Gotland.

Misshandeln skedde för två veckor sedan och har lett till nya rutiner för Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Mostphotos (montage)

Händelsen skedde för ett par veckor sedan, när ombudsmannen skulle åka i väg till jobbet på morgonen. Utanför hans bostad stod två män och väntade. En av dem sa hans namn. Sedan skedde överfallet. Enligt uppgifter till Byggnadsarbetaren var de två männen maskerade.

Det har troligen med jobbet att göra

– Vi tror att det är arbetsrelaterat men det finns inga bevis för det i dagsläget, men det har troligen med jobbet att göra, säger Tomas Kullberg.

Ombudsmannen fick revben krossade och fötter sönderslagna, med bland annat brutna tår som följd.

Han arbetade bland annat med att förhandla med ett byggföretag som inte betalar rätt lön. Händelsen är polisanmäld och nu pågår en utredning.

– Vi har lämnat över all information till polisen. De ska bland annat granska de ärenden som ombudsmannen jobbat med.

”Hotfixerad samtalsnivå”. Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Byggnads

Hur har Byggnads agerat efter överfallet?

– Först och främst har vi tittat på säkerheten för ombudsmannen och hans familj. Vi har bland annat hjälpt till med boende under en tid. Sedan har vi ändrat rutinerna inne på regionens kontor och hur vi jobbar. Bland annat går vi två när det är vissa förhandlingar, säger Tomas Kullberg.

Vi har märkt av att samtalsnivån blivit mycket tuffare och mer hotfixerat

Vad tänker du om att en facklig representant blir överfallen?

– Vi har märkt av att samtalsnivån blivit mycket tuffare och mer hotfixerat från arbetsgivarhåll, framför allt de utländska. Så jag är inte jätteförvånad över att det här händer tyvärr. Det har mycket att göra med att utländska företag tappar produktion och att det är mycket pengar i omlopp. Det gör att de ger sig på personer som arbetar med att få ordning i branschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ombudsman överfallen – väntade utanför hemmet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig