info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads och Malmö gör gemensam sak – hoppas tömma bovens fickor

Efter ett samarbete med Byggnads startar nu en funktion som ska få stopp på oseriösa företag i kommunen. Nu hoppas man att initiativet sprids.

Ny funktion ska stoppa arbetslivskriminalitet
Malmö stad vill med den nya enheten stoppa skattepengar från att hamna i fickorna på bovar och banditer. Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Skåne, har varit med i planeringen. Foto: Mostphotos/Terese Perman

Det är Malmö stad som, efter dialog med Byggnads, har bestämt att kommunen ska trappa upp arbetet mot kriminalitet kopplat till välfärdsfusk, svart ekonomi och arbetslivskriminalitet.

En ny enhet ska starta, som bara fokuserar på dessa frågor.

– Arbetstagarna och Malmöborna betalar ett högt pris för arbetslivskriminaliteten – det kan vi inte acceptera. Vi har ett arbete i gång sedan tidigare och jag är glad att vi nu intensifierar arbetet och skapar långsiktighet genom att inrätta en permanent funktion, säger Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service, i ett pressmeddelande.

”Ska se till att våra skattepengar inte går ner i fickorna på bovar och banditer”

Tips från Byggnads

Inför valet 2022 valde den politiska kommunledningen i Malmö stad att prata med alla fackföreningar om vad som kunde göras bättre. Jonas Sjöberg, ordförande i Byggnads Skåne, tipsade då om att det vore lämpligt att följa upp alla beställningar och beslut som kommunen hade genomfört.

LÄS ÄVEN: Skylten på bygget totalsågas

I Köpenhamn finns sedan tidigare en tillsynsenhet som följer upp stadens alla upphandlingar. Politikerna i Malmö lyssnade på Byggnads och nu tillsätts en liknande enhet i Malmö.

– Det är oerhört positivt. Funktionen ska se till att våra skattepengar inte går ner i fickorna på bovar och banditer. Förhoppningsvis kan det här bli något som alla kommuner i Sverige inrättar, säger Jonas Sjöberg.

LÄS ÄVEN: Så många byggjobbare ser kollegor utnyttjas

Den funktion som nu drar igång ska följa upp alla avtal som görs i staden. Målet är att arbetslivskriminaliteten ska minska och att Malmöbornas pengar används på ett ansvarsfullt sätt.

– Våra gemensamma resurser ska inte gå till näringsidkare som utnyttjar sina anställda, fuskar och tar pengar från våra trygghetssystem. Jag är glad att vi nu tar nya steg i arbetet att stärka den sociala hållbarheten när vi upphandlar, säger Stefana Hoti (MP), ledamot i kommunstyrelsen.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Miljonsatsning
  • Funktionen föreslås inrättas permanent och finansieras genom kommunbidrag.
  • Personal som ska arbeta med detta ska nu anställas och enheten väntas vara på plats och dra igång under 2024.
  • Kostnaden för den nya enheten beräknas landa på 4 500 000 kronor per år.
  • Funktionen föreslås placeras på stadskontoret, men i sitt uppdrag samverka med stadens upphandlande enheter på fastighets- och gatukontoret och serviceförvaltningen.

Källa: Malmö stad

Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads och Malmö gör gemensam sak – hoppas tömma bovens fickor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig