info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kritiserar nedlagd olycksutredning

Det blir inget åtal efter dödsolyckan vid värmeverket i Älmhult, där en byggnadsarbetare omkom efter att ha fallit fyra meter. Byggnads är kritiskt till åklagarens beslut.

Det var 2004 som en 54-årig man omkom efter att ha fallit fyra meter. Därefter har en person fått dagsböter för att det saknades arbetsmiljöplan för bygget. Men däremot har aldrig någon ställts till svars för själva olyckan, utan förundersökningen har lagts ner.
Det var kammaråklagare Jan Andersson som ledde förundersökningen.
– Arbetarna höll på med ett arbete som egentligen låg senare i planeringen. Det hade startats tidigare utan att arbetsledare meddelats. För att någon ska ha ett straffansvar krävs att man vet vad som sker, säger han.
Byggnadsarbetaren föll när han stod på en ställning som arbetarna byggt för att komma åt att svetsa kulvertrör fyra meter upp. De var anställda på ett företag som arbetade med uthyrning av arbetskraft. Kennerth Björn, regionalt skyddsombud på Byggnads Sydost, har följt ärendet. Han är kritisk till åklagarens sätt att resonera.

Han menar att på många arbetsplatser finns inte cheferna på plats utan byggnadsarbetarna, jobbar självständigt.
– Samtidigt är det ytterst arbetsledningens skyldighet att själv skaffa sig kunskap om vad som händer på arbetsplatsen och hur de ligger till i planeringen. Jag tycker att åklagaren avslutade det här alldeles för tidigt. För om någon får i uppdrag att jobba fyra meter upp, så måste också arbetsledningen tala om hur det ska ske på ett säkert sätt, säger han och fortsätter:
-Men genom att den samordningsansvarige och entreprenören som hyrde in arbetarna, inte tog sitt arbetsmiljöansvar, undgår de också straffansvar.
Kennerth Björn berättar också att det fanns stora brister i fallskyddet, vilket orsakade fallet. Han säger att  det är viktigt att byggnadsarbetare inte arbetar på ställningar som inte är godkända av någon ansvarig och har besiktningsprotokoll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kritiserar nedlagd olycksutredning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig