info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads kräver skadestånd för uppsägning

Företaget sa upp byggnadsarbetaren av personliga skäl. Men Byggnads anser inte att skälet är godtagbart och kräver skadestånd.

Byggnadsarbetaren blev anställd av företaget för två år sedan. Företaget bygger om en gammal fyr som ligger mellan Öland och Mönsterås, där man också bygger konferensanläggning och hotell. Ytterligare tre byggnadsarbetare finns på arbetsplatsen.
Byggnadsarbetaren har fungerat som lagbas, men har också haft arbetsledande funktioner. I början av juni sa arbetsgivaren upp mannen omedelbart.
– Han fick gå på dagen, utan uppsägningstid, säger ombudsman Lennart Hållbus på Byggnads.
Byggnadsarbetaren vände sig till avdelningen i Kalmar. Lokal förhandling inleddes, men den strandade. Så gjorde även den centrala förhandlingen. I förra veckan lämnade Byggnads in en stämningsansökan till arbetsdomstolen (AD). Arbetsgivaren grundar sin uppsägning på personliga skäl. Men Byggnads anser att skälen inte är godtagbara.
– Det är inte hållbart. Det ska mycket till för en uppsägning. Att personen har stulit eller att det rör sig om grova brott, säger Göran Stridsberg, ombudsman i Kalmar.
Byggnads kräver ett skadestånd på 80 000 kronor för den ogiltiga uppsägningen. Man vill också ha ett skadestånd på 40 000 kronor för sveda och värk och för att byggnadsarbetaren blivit avstängd från sitt arbete. Dessutom kräver Byggnads att företaget betalar en summa på 47 000 kronor för obetalda löner mellan mars och juni i år.
Förutom dessa skadestånd kräver Byggnads att byggnadsarbetaren ska få ett ekonomiskt skadestånd, som motsvarar den lön som han skulle ha fått vid en fortsatt anställning. Man yrkar också på att arbetsgivaren ska betala rättegångskostnader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads kräver skadestånd för uppsägning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig