info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads hävdar sex-trakasserier

Byggnads kallar ett vvs-företag till lokal förhandling. Orsaken är att en vvs-montör misstänks ha blivit sexuellt trakasserad på sin praktikplats.

I Byggnadsarbetaren nr 7 berättade Anna Johansson (fingerat namn) hur hon blev sexuellt trakasserad av sin handledare när hon var ute på sin praktik på ett vvs-företag. Handledaren ska bland annat ha fällt grova, sexistiska kommentarer och kysst henne mot hennes vilja.
Anna Johansson bytte praktikplats, men mådde dåligt efter händelsen. Hon tog efter Byggnadsarbetarens avslöjande kontakt med Byggnads region, Stockholm-Gotland, och hade ett möte med Tomas Kullberg, arbetsmiljöansvarig och regionalt skyddsombud. Byggnads Stockholm-Gotland har nu beslutat att driva ärendet och kallat vvs-företaget till lokal förhandling.
– Det finns mycket att ta på. Hon är väldigt trovärdig i sin berättelse och det är tydliga händelser, säger Tomas Kullberg.

Stor vinst att driva det

Han tycker att det är viktigt att driva ärendet, eftersom det är svårt att rekrytera kvinnor till byggbranschen i dag.
– Det här gynnar inte branschen. Det är därför en stor vinst att driva det.
Tomas Kullberg har drivit tre ärenden som handlar om sexuella trakasserier de senaste sex åren. Dessa har slutat med uppgörelser, exempelvis skadestånd eller att arbetsgivaren har betalt utbildning till den som blivit trakasserad.
Vvs-företaget är kallat till förhandling den 9 september. I Byggnadsarbetarens reportage nr 7 intervjuades vdn för vvs-företaget om händelsen och sa bland annat att ”Vi tolererar inte sexuella trakasserier. Men det har varit taskigt omdöme från bägge parter”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads hävdar sex-trakasserier

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig