info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads har yttrat sig till AD i Lavalmålet

I dag har Byggnads och Elektrikerna lämnat in sitt yttrande till Arbetsdomstolen (AD) när det gäller Lavalmålet. Byggnads anser att det inte kan bli aktuellt med något skadestånd eftersom stridsåtgärderna följde svensk lag.

I sitt yttrande skriver Byggnads att det inte behövs någon huvudförhandling i AD, eftersom skadeståndsfrågan är en ren rättfråga som kan avgöras utan förhandlingar. Anledningen är att förbundet anser att stridsåtgärderna var i enlighet med Lex Britannia.
Byggnads tycker att domen öppnat upp för lönedumpning, inte bara i Sverige, utan hela Europa. Något som förbundet anser som fullständigt oacceptabelt. Vidare menar man att själva grunden för landets medlemskap i EU var att den svenska modellen med kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter skulle lämnas orörd.
– Jag tror att en majoritet av svenska folket hade den uppfattningen. I och med EG-domstolens dom har dessa förutsättningar hel förändrats, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.
Förbundet lyfter i yttrandet fram frågan om Laval var, eller inte var, etablerade i Sverige under konflikten. Byggnad menar att Laval hade ett ”samspel” med det svenska bolaget Baltic Bygg och att det därmed inte handlade om en utstationeringssituation. Om det handlade om en etablering i landet så skulle svensk lagstiftning gälla fullt ut för Laval.
– Byggnads kommer nu att fokusera mer på det utredningsarbete som arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin just sjösatt. Nu gäller det att regeringen eliminerar de negativa effekterna som EG-domstolens dom medför för utländska och svenska byggnadsarbetare, säger Hans Tilly.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads har yttrat sig till AD i Lavalmålet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig