info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads ger svar på tal

Peabs styrelseordförande och företagsledning har missförstått vad Byggnads strejk handlar om. Det säger Byggnads ordförande Hans Tilly som svar på Peabs kritik mot förbundet.

Peab har tidigare attackerat Byggnads för att strejken är personligt riktad mot företaget och dess anställda. Hans Tilly svarar nu på kritiken från Peabs styrelseordförande Göran Grosskopf. Tilly tar starkt avstånd från att strejken skulle vara någon slags straffutmätning mot Peab.
– Byggnads är självfallet inte emot att Peab erbjuder de anställda goda arbetsmiljöer, internutbildning, kompetensutbildning, konvertibelköp, pensionslösningar, personalbil eller läkarstöd, säger han.

Hans Tilly känner olust över hoten från Peab om att använda utländska bemanningsföretag istället för att ha egen anställd personal.
Han menar att Sveriges Byggindustrier, under årets förhandlingar, ägnat sig åt provokationer, desinformation och destruktivt nejsägande när Byggnads sökt bra lösningar för medlemmarna och byggföretagens anställda och ägare. Byggnads har, enligt Tilly, exempelvis gått motparten till mötes i frågan om avskaffandet av granskningsarvodena.

– Men vi kom inte överens om helheten. Och då gjorde vi vad svenska löntagare enligt svensk arbetsrätt kan göra. Vi varslade om konflikt. Syftet var att få arbetsgivarorganisationen att medverka till en för båda parter acceptabel paketlösning. Under de två veckor som gick efter utlysningen och till ikraftträdandet noterade vi högst blygsamma positionsförändringar från Sveriges Byggindustrier. 
Tilly menar att Byggnads nya varsel, som kan utlösas om några dagar, gärna får ses som ett tillmötesgående för att behandla alla företag lika. Han föreslår att Göran Grosskopf och hans ledningsgrupp tar en pratstund med Sveriges Byggindustrier om vad som egentligen pågår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads ger svar på tal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig