info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggnads går back

Byggnads gick back med 128 miljoner kronor 2010. Inkomstförsäkringen och renoveringen av huvudkontoret var de två enskilt största utgifterna.

Förbundskontorets verksamhet gick 2010 back med 144,5 miljoner kronor. Renoveringen av huvudkontoret kostade 338 miljoner kronor vilket gjorde att Byggnads fastighetsförvaltning slutade på minus 126 miljoner kronor. Däremot ökade förbundets finansiella tillgångar. Samanlagt landar slutresultatet för 2010 på minus 128,3 miljoner kronor.

Dyr inkomstförsäkring

Året innan, 2009, gick Byggnads istället plus nästan 152 miljoner kronor. Den stora skillnaden mellan 2009 och 2010, menar Byggnads ekonomichef Niklas Rengen, beror på två saker:
– För det första var inkomstförsäkringen dyr, men den har vi gjort oss av med. Sen kostade renoveringen av huvudkontoret en hel del pengar, säger han.
Inkomstförsäkringen som tidigare täckte arbetslösa Byggnadsarbetare har avvecklats.
Tidningen Byggnadsarbetaren har tidigare rapporterat om att inkomstförsäkringen kostade förbundet fyra gånger mer än beräknat, en slutnota som landade på 225 miljoner kronor.

Stor strejkkassa

Men Byggnads saknar inte pengar. De finansiella tillgångarna, pengar som Byggnads har placerade i aktier och räntefonder, är 1,8 miljarder kronor. En siffra som också minskat något jämfört med 2009, då de finansiella tillgångarna var över 1,9 miljarder kronor.
Dessa pengar ska kunna användas vid strejk och är ett sett att spänna musklerna inför arbetsgivarparten vid en konflikt.
Varför behöver Byggnads en sån stor strejkkassa samtidigt som förbundet blöder?
– Ju mindre strejkkassa ju lättare är det för arbetsgivarna att kalkylera hur länge vi orkar ta ut arbetarna i strejk, säger Niklas Rengen.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggnads går back

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig