info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bygglönerna upp fyra kronor

Genomsnittslönen för byggnadsarbetare ökade med 3:99 kronor per timme, 3,1 procent, från tredje kvartalet 2002 till samma period i år. Genomsnittslönen var 130:90 under tredje kvartalet.

Byggnads lönestatistik för tredje kvartalet 2003 visar på stora skillnader i hur prestationslönerna utvecklas. En del löner ökar rejält, som rörgruppernas och glasarbetarnas prestationslöner. Samtidigt krymper golvläggarnas prestationslöner och anläggarnas ackord står stilla.
Tidlönerna är stabilare. Löneökningarna ligger på eller strax över de påbjudna avtalsenliga löneökningarna.

Genomsnittlig prestationslön i Byggnads var 149:12 kronor per timme, en uppgång med 3,5 procent på ett år. Tidlönerna ökade mer, med 4,1 procent, till 127:07 kronor per timme.
Andelen prestationslöner, alltså traditionella ackord och andra löneformer med en prestationsbaserad lönedel, sjönk med 4,7 procentenheter till 17,4 procent.
Andelen prestationslön var bland glasarbetarna 2,3 procent, i de tre rörgrupperna 3,6 procent, i anläggningsgrupperna 8,7 procent, bland pappläggarna 14,2 procent bland golvläggarna 19,4 procent, och i gruppen trä-, betongarbetare samt murare, TBM-gruppen, 19,5 procent.

I Norrköping, som toppar löneligan på prestationslön i TBM-gruppen, var löneökningstakten bland ackordsarbetarna 16:06 kronor per timme. I grannavdelningen Linköping, tvåa i ackordsligan, var löneutvecklingen 11 kronor per timme. I Norrköping utfördes 10 procent av de utförda timmarna på ackord, i Linköping 20 procent. Allt prestationslönearbete i Östergötland utfördes som traditionella ackord.
I Stockholm, som har fått släppa sin löneledande ställning det senaste året, var andelen prestationslön 25 procent. En av fem prestationslönetimmar var resultatlön eller så kallat eget ackord.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bygglönerna upp fyra kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig