info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbarna svarar – dissar personligt skydd på grund av krångel

En av fem byggnadsarbetare är oroliga för olyckor på jobbet. Och det finns en utbredd ovilja att följa skyddsrekommendationer. Det visar en ny undersökning gjort av säkerhetsföretaget Skydda.

Betongelementmontage är ett av flera riskfyllda arbete på byggen. Arkivbild. Foto: Leif Ingvarson/Mostphotos

Byggnadsarbetare löper tre gånger större risk att skada sig på jobbet jämfört med andra yrkesgrupper. Det visar statistik från Försäkringskassan för åren 2018-2019. Vanligast är fallolyckor och snickare skadas mest.

Det finns också en ängslan för att skada sig bland de som jobbar på byggen. En av fem byggnadsarbetare är oroliga för att drabbas av olyckor på arbetet, enligt en ny enkätundersökning från säkerhetsföretaget Skydda där 450 byggnadsarbetare och skyddsombud har svarat.

Arbetarna vittnar om att olyckor är vanligt. 71 procent av byggnadsarbetarna och 86 procent av skyddsombuden hade varit med om eller sett eller hört om olyckor eller tillbud på sina arbetsplatser.

Några av frågorna berörde hur det är med användning av skyddsutrustning. Sex av tio byggnadsarbetare i rapporten använder inte personlig skyddsutrustning som det rekommenderas fullt ut. En orsak är att de inte ser någon risk, en annan är att det upplevs som besvärligt att bära med sig den.

En femtedel uppger att de testar sin skyddsutrustning dagligen.

Några av slutsatser som dras i rapporten.

  • Både arbetsgivare och anställda måste arbeta med attityder och utbildning kring personlig skyddsutrustning
  • Skyddsombuden måste få ett ökat mandat
  • Leverantörer bör göra det enklare att välja rätt skydd

Undersökningen har gjorts av Kantar Sifo. 247 byggnadsarbetare har svarat i en webbenkät. 201 skyddsombud har svarat i telefonenkäter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbarna svarar – dissar personligt skydd på grund av krångel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig