info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggjobbarna som lider mest – nästan hälften har fysiska besvär

I vissa yrkeskategorier inom bygg svarar nära hälften av byggjobbarna att de har fysiska besvär av jobbet. Det visar en rapport från Arbetsmiljöverket för 2020.

Flera byggyrken ger skador och besvär av jobbet. Arkivbild. Foto: Leif Ingvarson & Mostphotos

Vartannat år gör Arbetsmiljöverket en undersökning om arbetsorsakade besvär för att få veta vilka hälsoproblem som finns på arbetsmarknaden.

Totalt 35 procent av dem som jobbar i byggverksamhet har haft besvär orsakade av jobbet men vissa yrkesgrupper är mer drabbade än andra. Bland bygg- och anläggningsarbetare, snickare och murare hade nästan varannan fått besvär på grund av sitt arbete.

Fysisk smärta och värk är vanligt bland byggnadsarbetarna. Då det gäller den typen av besvär ligger bygg klart över genomsnittet. Byggnadsarbetare får i hög utsträckning värk och problem i nacke, axlar, arm och rygg. Hörselnedsättning påverkar också många. Besvären kan ha uppstått genom belastning, olyckor med mera.

Undersökningen bygger på telefonintervjuer bland sysselsatta personer i åldrarna 16-74 år. Cirka 11 500 på hela arbetsmarknaden har svarat på frågorna, varav drygt 900 från byggbranschen.

Sett till hela näringsgrenar, har vård och omsorg, utbildning och byggbranschen mest besvär.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggjobbarna som lider mest – nästan hälften har fysiska besvär

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig