info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggherre vill skärpa kraven

Efter balkongraset i Göteborg funderar byggherren Göteborgslokaler på att införa egna byggkontrollanter som följd av olyckan.

På julaftons morgon rasade tre balkonger med ett brak i Kortedala i Göteborg. En nybyggd balkongplattfrom lossnade från sina väggfästen, rasade och rev ner ytterligare balkonger. Som tur var kom ingen människa till skada. Balkongerna satt på ett äldreboende som renoverades av Skanska så sent som våren 2010. Skanska i sin tur hade anlitat en underentreprenör för montering av balkongerna.

Egna byggkontrollanter

Både byggherren Göteborgslokaler och Skanska inledde snabbt en internutredning och tog hjälp av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut för att fastställa orsakerna till raset. I rapporten som kom den 12 januari fastslås att monteringen inte var fackmässigt gjord., trots att detta garanterats av Skanskas underleverantör som utförde arbetet.Göteborgslokaler funderar nu på att införa egna byggkontrollanter till följd av olyckan, skriver Expressen. En egen konrollfunktion är idag inte standard från byggherrens sida.
– Den försvann när egenkontrollen i byggbranschen infördes. Men nu ifrågasätter vi om den verkligen fungerar och måste diskutera om egna kontrollanter inte är nödvändiga trots allt, säger Christer Lindstrand, vd på Göteborgslokaler till Expressen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggherre vill skärpa kraven

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig