info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag i stor skattehärva

Falska fakturor har mörkat svarta löneutbetalningar till ett värde av ungefär 90 miljoner kronor, till stor del inom byggbranschen. Det misstänker Ekobrottsmyndigheten som inom kort väcker åtal mot de inblandade i härvan.

Huvudmännen är misstänkta för att ha försett företag med bluffakturor. Företagarna har sedan fått tillbaka sina pengar, och har kunnat använda summor bokförda på fakturorna till att betala svarta löner.

Tillvägagångssättet är vanligt inom byggbranschen, konstaterar vice chefsåklagaren Leif Görts som håller i utredningen på ekobrottsmyndigheten. Omfattningen är däremot ovanligt stor den här gången. Mellan 40 och 45 miljoner skattekronor beräknas sammanlagt ha undanhållits staten.

Utredningen koncentreras till två års tid. Leif Görts säger att tonvikten i härvan tycks ligga på byggbranschen, men även företag inom transport- och städbranschen förekommer i utredningen.
– Uppenbart tycker många att det är mer lönsamt att jobba svart, säger han.

Enligt Sveriges Radio, Ekot, pekas två män i 45-årsåldern ut som huvudmän. Enligt Dagens Nyheter åtalas också medhjälpare och kunder, och totalt rör det sig om över 20 personer.

Leif Görts har ingen uppfattning om hur många arbetare som har fått svarta utbetalningar, eller vilka nivåer deras löner har legat på. Han återkommer till att problemet är väldigt vanligt inom byggbranschen.
– Jag skulle tro att det inte är möjligt idag att genomföra ett större bygge i Stockholmstrakten utan att det finns med svart arbetskraft någonstans. Det är så utbrett.

Företagen som betalar svarta löner brukar, enligt Leif Görts, vara måna om att ha avtal med Byggnads. Avtal som de sedan förstås bryter emot. Han tycker att det verkar enkelt att skriva på och sedan strunta i överenskommelsen. I den aktuella utredningen finns också tecken på att personer som har fått de svarta lönerna har kombinerat dem med bidrag. Ekobrottsmyndigheten har dock inte resurser till att utreda de uppgifterna vidare.

Bland företagen i utredningen finns bland annat en underentreprenör till en underentreprenör på ett tingsrättsbygge i södra Stockholm. Huvudmännen i härvan är verksamma i Stockholmsområdet, men företagen kan finnas även på andra håll i landet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag i stor skattehärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig