info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggföretag fick betala för brott mot arbetsmiljölagen

Markbyggnad Toivanen AB i Lycksele blev först ut att känna på de nya sanktionsavgifterna i arbetsmiljölagen. Den 2 juli i år fick företaget ett föreläggande med sanktionsavgift på 42 800 kronor.

Den 1 juli i år infördes nya sanktionsavgifter för brott mot arbetsmiljölagen. Straff ersattes med sanktionsavgifter och dessa avgifter är i de flesta fall betydligt högre än böter. Övergången från straff till sanktionsavgifter syftar till effektivare och bättre påföljder för dem som bryter mot arbetsmiljöbestämmelserna. Arbetsmiljöverket genomförde den 2 juli en inspektion längs väg 705 i Kalix-Nyborg, där entreprenadföretaget Markbyggnad Toivanen höll på med anläggningsarbeten, skriver nyhetsbladet Tema Arbetsmiljö.

Sanktionsavgift på 42 800 kronor

Arbetsmiljöverkets inspektör upptäckte då att företaget använde en grävmaskin som inte besiktigas i föreskriven ordning. Två dagar senare fick entreprenadföretaget ett föreläggande med sanktionsavgift på 42 800 kronor för överträdelse av bestämmelserna i föreskrifterna om besiktning av lyftanordningar och andra tekniska anordningar (AFS 2003:6). Det är mer än det dubbla priset jämfört med de företagsböter som tidigare dömts ut för brott mot besiktningsbestämmelserna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggföretag fick betala för brott mot arbetsmiljölagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig