info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggdammet kontrolleras

Arbetsmiljöverket vill lyfta farorna med byggdamm. I Östergötland och Södermanland påbörjas därför ett flerårigt tillsynsprojekt.

Ett 60-tal byggföretag kommer att få besök av Arbetsmiljöverkets inspektörer det närmaste året. Syftet är att motverka byggdamm och informera om farorna.
− Vi kommer att ställa krav på att de som jobbar i byggföretag har fått en utbildning så att de känner till riskerna med damm, hur de ska skydda sig och hur andningsskydden fungerar, säger Ulla Sernelius som är inspektör och yrkeshygieniker vid Arbetsmiljöverket.

Enligt hennes erfarenheter är det många som inte förstår hur farligt det egentligen är med byggdamm.
− Man kan få lungcancer, utveckla KOL, silikos och andra luftrörsbesvär som astma. De små partiklarna man andas in kan också leda till att man får hjärtinfarkt, säger hon.

Nya krav

Krav på rutiner, planering, utrustning och metoder komma att ställas till arbetsgivarna vid inspektionerna. Det ska också skrivas in i arbetsmiljöplanen. Under de kommande åren kommer arbetsplatserna att besökas igen för att se att man verkligen lever upp till kraven.
− Vi kommer att visa hur man ska arbeta när det gäller dammet. Vi ska försöka få bort sopborstarna på byggen och få dit gummiskrapor och dammsugare, säger Ulla Sernelius.

Nu är det bara i Östergötland och Södermanland inspektionerna kommer att göras.
− Men jag skulle kunna misstänka att det här så småningom blir ett nationellt projekt, säger Ulla Sernelius.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggdammet kontrolleras

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig