info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggcheferna om graviditeter på byggen: "Inte så supervana"

Det finns en stor ovana att hantera graviditeter på byggen. "Frågan om arbetskläder för gravida yrkesarbetare väckte stor förvåning", säger Mona Backlund, arbetsmiljöchef på JM.

Igår granskade Byggnadsarbetaren hur det fungerar på bygget när byggnadsarbetare blir gravida. Flera byggnadsarbetare hade fått felaktiga råd i vården om riskerna för fostret och i flera fall fick de själva ta reda fakta åt sin arbetsgivare. De hade till exempel inte fått veta att buller kan skada barnet.
Det finns bara runt en procent yrkesverksamma kvinnor i byggbranschen, men branschen säger att man vill ha in många fler. Byggnadsarbetaren har därför frågat fyra byggföretag; Skanska, Peab, NCC och JM, hur de agerar när en byggnadsarbetare blir gravid.

”Ovana att ens möta frågan”

Mona Backlund, arbetsmiljöchef på JM, konstaterar att det generellt finns en ovana att hantera frågan om graviditeter på byggen.
̶ Det varierar säkert från företag till företag men jag tror det finns en ovana att ens behöva möta frågan om graviditet, eftersom det är så få kvinnliga byggnadsarbetare, säger hon.
Urban Alm är arbetsmiljöchef på Peab.
Är branschen rustad att ta emot de gravida kvinnorna?
̶ Tyvärr har vi ännu alldeles för få kvinnor ute på arbetsplatserna. Våra chefer är inte så supervana att hantera graviditeter bland yrkesarbetare, men vi är vana att hantera risker av olika slag. Då det gäller gravida kvinnor är det ju extra viktigt titta på risker som fysikaliska faktorer, belastning och kemiska ämnen. Det är viktigt att kvinnan kan få fortsätta jobba så länge hon kan och orkar, säger han.
Urban Alm konstaterar att företaget hittills bara haft få yrkesarbetare som varit gravida. Samma besked ger Johan Gillberg HR- och förhandlingschef på NCC.
Är det svårt att riskbedöma arbetet eftersom det gäller både en mamma och ett foster?

̶ Nej det är det egentligen inte. Det finns ju föreskrifter med tydliga anvisningar som kan ska utgå ifrån. Det bygger också på en dialog. Risker med farliga vibrationer eller buller ska undanröjas, sedan är det upp till kvinnan att känna efter vad hon kan och vill, säger han.

LÄS MER:
Så riskerar fostren skadas på bygget
”Kunskapen måste öka i bygg och vård”

Mona Backlund på JM har sett ett behov av att styra upp frågan i den egna organisationen och en arbetsgrupp är tillsatt som jobbar med detta.
̶ Vi vill ha fler kvinnliga byggnadsarbetare men behöver då bättre rutiner för hur man ska agera är en yrkesarbetare blir gravid. Idag tror jag man löser det mer från fall till fall, i framtiden ska det finnas rutiner så att alla direkt ska veta vad man ska göra. Jag vill att man ska kunna gå in i vårt system och tydligt se, ”vad ska jag göra som chef när vår arbetstagare är gravid”, säger hon.
Det gäller att utgå från de gravida byggnadsarbetarnas behov, i allt från säkerhet till kläder.
̶ När jag tog upp frågan om arbetskläder för gravida yrkesarbetare väckte det stor förvåning. Men det är en jätteviktig fråga att ha rätt bralla eller jacka när man jobbar och då hittade vi en leverantör på marknaden. Sedan kommer alla andra aspekter in med damm och buller, säger Mona Backlund.

”Chefen har ett ansvar”

Arbetsgivaren är alltid skyldig att göra riskbedömningar så att en gravid yrkesarbetare kan jobba säkert. Samtliga bolag säger att man utgår ifrån reglerna i Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Gravida och ammande arbetstagare” och från en dialog med mamman. Vid riskfyllda arbeten eller alltför fysiskt tungt arbete ska man i första hand att hitta andra arbetsuppgifter eller göra omplaceringar. Funkar inte det kan det bli aktuellt med sjukskrivning. 60 dagar före beräknad förlossning kan personer med tunga och riskfyllda jobb söka graviditetspenning.
Mia Trahn är presstalesperson på Skanska som haft flera gravida yrkesarbetare.
̶ Chefen har ett ansvar för att medarbetaren får lämpliga arbetsuppgifter under graviditeten. Eftersom varje projekt är unikt, – och så en graviditet, behöver man utforma arbetsuppgifter som fungerar för varje kvinna, säger hon.

Gravid och byggnadsarbetare – detta gäller:

  • Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Gravida och Ammande arbetstagare” talar om vilka regler som gäller:
  • Arbetsgivaren ska riskbedöma arbetsuppgifterna. Funkar det inte med ordinarie jobb kan kvinnan omplaceras. Vid förbjudna eller alltför fysiskt tunga jobb kan arbetsgivaren stänga av henne så att hon går hem och får söka graviditetspenning motsvarande sjukpenning från Försäkringskassan.
  • En gravid person med tungt arbete kan söka graviditetspenning från de sista 60 dagarna före förlossning.
  • Specialistkunskap om risker i arbetslivet vid graviditet finns inom företagshälsovården, samt kliniker för arbetsmiljö- och miljömedicin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggcheferna om graviditeter på byggen: "Inte så supervana"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig