info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbranschen överens efter krissamtal: Agera nu

Under tisdagen träffade bostadsminister Andreas Carlson flera aktörer i byggbranschen. Målet: Diskutera förslag och lösningar för att parera tvärniten i byggandet.

Orderböckerna vittnar om en kraftig inbromsning. Under tisdagen träffade bostadsministern aktörer i byggbranschen. Foto: Mostphotos

Byggföretag, fack och myndigheter har lite olika förslag på hur krisen i byggbranschen ska tacklas. En sak är branschen överens om: Det behövs politiska beslut för att undvika en kraschlandning med stora konsekvenser för hela samhället.

  • Enligt Statistiska centralbyrån har byggandet fallit med cirka 50 procent första kvartalet i år jämfört med förra året.
  • Under årets tre första månader varslades 1 598 personer om uppsägning inom byggverksamheten, vilket är en ökning med 929 personer jämfört med samma period 2022.
  • I början av juni reviderade Boverket ned sin prognos till 27 000 påbörjade bostäder under året. Men enligt bolåneinstitutet SBAB:s chefekonom Robert Boije, kan antalet påbörjade bostäder sjunka en bra bit under 20 000, i värsta fall under 15 000. Enligt SBAB får man gå tillbaka till 1990-talskrisen för att hitta lika låga byggvolymer.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, deltog vid rundabordssamtalen med bostadsministern under tisdagen och han är nöjd vad som framfördes från olika aktörer i branschen.

– Vi har inte varit här på 30 år. Samtidigt, i nio av tio kommuner saknas bostäder. Kalla det vad man vill, men någon form av statligt investeringsstöd behövs, säger han.

Lindholm pekar på risken att utbildat folk försvinner från byggsektorn. När det väl vänder kommer det att saknas kompetens.

Byggnads tycker att det borde finnas krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden och att man borde förtydliga kommunernas ansvar när det gäller att se till att det ska finnas schyssta bostäder i kommunen.

– Här kan ekonomiska incitament införas som belönar regioner som bygger i enlighet med behoven.

Flera byggföretag är inne på samma spår. Peab anser till exempel att regeringen skulle kunna ha tio-åriga bostadsplaner och att man borde införa någon form av statligt investeringsstöd.

Friare hyressättning, subventionerade räntor, startlån och amorteringsfrihet är andra förslag som diskuteras.

– Men det är inte förrän i höstbudgeten som vi får reda på om politikerna verkligen lyssnat på oss, säger Johan Lindholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbranschen överens efter krissamtal: Agera nu

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig