info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggboom – då skippar många semestern

Byggnads har genomfört en enkät bland 4 000 förtroendevalda.  29 procent av dem säger att det finns anställda på deras företag som väljer bort semestern då det är högtryck i byggbranschen.

Förr i tiden fanns den så kallade industrisemestern. Under den perioden var i princip alla lediga. Sverige bommade helt enkelt igen. Den tiden är borta sedan några år tillbaka.
Även i byggbranschen har det blivit allt vanligare att arbetsplatserna rullar på under hela sommaren. Och möjligen är det fler byggprojekt än någonsin som berörs i år då byggmarknaden är hetare än på länge.
– Under en byggboom vill ju beställarna att byggena ska gå dygnet runt i princip. Och att byggnadsarbetare uppmanas att ta semester under andra delar av året är en konsekvens av det, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Sämre säkerhet för semesterarbetare

Förbundets undersökning bland de egna förtroendevalda visar alltså att nästan en tredjedel avstår från semester då det är mycket att göra på jobbet. I enkäten fick de svara på frågan: ”om det finns anställda på företaget som väljer bort sommarsemester på grund av högt produktionstryck”. 29 procent svarade då ja.
Enkäten visar även att det är betydligt sämre med skyddsombud på plats under semesterperioden. Något som Byggnads anser ökar risken för dem som arbetar i värmen. Endast 14 procent av de tillfrågade i enkäten sa att de med säkerhet vet att det kommer finnas skyddsombud på plats som håller koll på arbetsmiljön.
– Byggnadsarbetarna behöver sin semester och de som jobbar måste kunna göra det utan att riskera liv och hälsa, säger Johan Lindholm.
Byggnads lyfter i samband med rapporten frågan om hur de som inte får fyra veckors sammanhängande semester under sommaren ska kompenseras.
– Kanske har det blivit dags för oss i facket att sätta upp riktlinjer kring detta, menar Johan Lindholm.

Grillar nästan varje kväll

Två byggnadsarbetare som ska jobba i sommar är snickarna Kjell Dahlström och Jonny Bertilsson. De har precis dragit igång ett brobygge i Täby norr om Stockholm. De följer den nya trenden att allt fler jobbar under semestern.
– De hade aldrig funkat att jobba under semesterperioden för trettio år sedan, förr fick man smörgåstårta och lättöl två veckor efter midsommar och sedan var bygget stängt en månad, säger Jonny Bertilsson.
Båda är positiva till att arbeta även när många andra är lediga. De har tidigare jobbat under flera somrar och precis som tidigare år är det en sak som är viktigare än allt annat – grillplatsen.
– Vi har alltid en uteplats med veranda och grill. Vi grillar nästan varje kväll, det höjer stämningen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggboom – då skippar många semestern

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig