info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggbolagen slösar bort 50 miljarder om året

Byggfel, slöseri och dålig planering. Det är några av orsakerna som kostar byggbranschen 50 miljarder kronor per år. Men nu ska kostnaderna kapas. Byggbolagen ska tillsamman förbättra produktiviteten. Det skriver Dagens Nyheter.

Byggbranschen står inför en stor förändring. Effektiviteten måste höjas radikalt.
– Vi har en urusel produktivitet i byggsektorn. Det är en omöjlig utveckling och kostnaderna kan inte i längden skyfflas över på konsumenterna, säger Alf Göransson, koncernchef på NCC, till Dagens Nyheter.
För att komma till rätta med problemet har 130 företag i branschen skrivit på en avsiktsförklaring. I går lämnades den över till miljö- och samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin. Byggbolagen vill främst satsa på ett byggande som är mer industriliknande. Alltså mer moduler och prefabelement som tillverkas i fabriker och sedan monteras på byggarbetsplatserna. Om byggprocessen inte effektiviseras kan det enligt byggbolagen bli svårt att hinna med de byggprojekt som är planerade under de närmaste åren. Ett annat problem är att det kan uppstå brist på byggnadsarbetare.
– Ungefär 40 procent av arbetsstyrkan kommer att gå i pension inom 10 år. Det är redan svårt att få tag på kompetent folk och det kommer bli nödvändigt med arbetskraftsinvandring, säger Alf Göransson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggbolagen slösar bort 50 miljarder om året

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig