info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarna som drar till Danmark – för lönens skull

Arbetstiden och lönen är det bästa med att jobba i Danmark, anser René Christensen, Gustaf Borglundh och Sonny Jensen som pendlar från Malmö. Men det finns skillnader som man måste känna till.

Den svaga kronan är en anledning till att byggjobb i Danmark löner sig för svenskar. Foto: André de Loisted

Gustaf Borglundh bilpendlar över Öresundsbron till Köpenhamn tillsammans med René Christensen, Sonny Jensen och två andra. De börjar sex på morgonen och håller på till två. På fredagarna stämplar de ut klockan ett.

– Arbetstiden är det bästa med att jobba här. Man jobbar bara 37 timmar, det är heltid, säger Gustaf.

– Tempot är lugnare här, lägger Sonny till.

Vi träffar René, Sonny och Gustaf på en fikarast en stekhet sommardag. De andra två i gänget är lediga. Sonny och René har båda arbetat i Danmark i 15 år medan Gustaf arbetat här i 10 år. Alla tre har jobbat i Sverige i många år.

Bottenplattan till ett norskt försäkringsbolags miljardbygge är färdig och gänget håller på att armera ytterväggarna i det som ska bli ett underjordiskt parkeringsgarage i två plan. Om drygt ett år ska hela komplexet med sju våningar kontor stå klart. Hoffmann (ingår i Veidekke) har entreprenaden och Malmögänget är anställt av anläggningsfirman CG Jensen.

Arbetstiden och det lugnare tempot är viktiga skäl till att pendla till byggjobb i Danmark, men lönen är avgörande för beslutet. Den betalas i danska kronor vilket gör att den stiger när den svenska kronan sjunker. Den danska kronan är knuten till euron.

– Om det inte hade varit för pengarna så hade vi inte varit här, säger René.

Det brukar vara rent och snyggt i danska omklädningsrum, tycker René. Längre bak håller Sonny på att byta om. Foto: André de Loisted

Jobbet är på ackord och på det här objektet ligger timlönen på 230 danska kronor. Multiplicerat med 1,43 (dagens kurs) blir det ungefär 329 svenska kronor. Alla 45 på bygget har lika lön. Till det kommer helgdagsersättning som betalas ut en gång om året vid jul (brukar bli 10 000–15 000 danska kronor före skatt). Den som vill tjäna mer kan jobba lördagar med hundraprocentigt påslag. Skatten ligger på ungefär samma nivå som i Sverige.

Missa inte FB-gruppen Snickare på bygget

Det är mer folk på ett danskt bygge vilket gör att tiderna inte är lika pressade som i Sverige, förklarar Sonny. En marginal behövs eftersom det inte finns någon uppsägningstid för den som varit anställd i mindre än tolv månader.

– Det har hänt flera gånger här att folk fått sparken. De kan ha varit borta mycket. Det har inte varit på grund av arbetsbrist, de kan bara gå över gatan till ett annat jobb, säger René.

Det är mer folk på ett danskt bygge vilket gör att tiderna inte är lika pressade som i Sverige, förklarar Sonny Jensen. Foto: André de Loisted

Orsaken till avsked kan vara att arbetsgivaren anser att någon är sjukskriven för ofta eller är hemma med sjukt barn mer än en dag. På motsvarande sätt kan den som vill när som helst hoppa över till en annan arbetsgivare, till exempel för att få bättre betalt. Så länge det finns jobb är det inget större problem för arbetstagaren.

I det här området, Örestad (ligger mellan Kastrup och själva Köpenhamn), har det byggts massor sedan bron öppnades för 19 år sedan. René och Sonny arbetade med brobygget under två–tre års tid.

De är med i danska facket 3F, som är anslutet till danska LO, och vilande medlemmar i Byggnads. 3F är bra på att tipsa om vilka nya byggprojekt som är på gång och var jobben finns, tycker Sonny. Det bidrar till att folk snabbt kan hitta nytt jobb när projektet de håller på med är i slutfasen.

– Vi börjar sex på morgonen och det är anpassat för dem som bor på andra sidan Själland. De slipper den värsta trafiken in till Köpenhamn, säger René.

Gustaf, René och Sonny känner varandra väl efter många års byggjobb tillsammans i Köpenhamn. Foto: André de Loisted

Många av de danska arbetskamraterna har 10–15 mils enkel resa till jobbet. Gänget från Malmö har bara fyra mil och slipper även de rusningstrafiken tack vare arbetstiderna. De kör med egen bil varsin dag i veckan.

Språket är inget problem för René och Sonny som har danska föräldrar.

– Jag hade lite problem i början. I alla fall för att bli förstådd. En del vill kanske inte förstå när man kommer till ett nytt jobb, men sedan mjuknar de upp, säger Gustaf.

Text: Sven Rosell

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarna som drar till Danmark – för lönens skull

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig