info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggare ber anställda att sänka lönen

I finanskrisens fotspår vill nu flera byggföretag få med anställda på sänkta löner. Motivet är att rädda jobben. Men lönesänkningar räddar inga jobb, utan försämrar bara anställdas ersättningar, menar facket.

Muraren Johan Fhager har jobbat på Isaksson Bygg AB i Göteborg i nio år. Dagen före julledigheten damp ett vädjande brev från företaget ner i hans brevlåda. Där stod att företaget nu måste bli mer konkurrenskraftigt, och att förhandlingar om hur det ska gå till ska inledas med facket. Enligt Johan Fhager tog företaget redan i höstas upp en sänkning av den fasta lönedelen med mb-gruppen, från 171 kronor i timmen till 160 kronor.
– Det känns inte så kul. Dessutom har de inte betalat ut den rörliga prestationslönen, säger Johan Fhager.
Själv har han fått ett nytt jobb, och sagt upp sig från Isaksson Bygg AB. Enligt vd:n för företaget, Magnus Munk, har man aldrig krävt att de anställda ska sänka sina löner. Nu förs förhandlingar med Byggnads.
– Min målsättning är att minska den fasta delen, och öka den rörliga delen.
Ser ni över lönerna för tjänstemän?
– Ja, där har vi redan tagit vissa steg.
Att den rörliga delen inte betalats ut stämmer inte enligt Magnus Munk.
– Han har fått det han skall ha fått enligt avtal. Varken han eller någon annan har något att fodra. Vi har en modell där de gott och väl fått mer än vad de egentligen borde få.

I dagsläget kan inga löner på Isaksson Bygg AB sänkas. Nuvarande löneuppgörelse gäller, och det krävs en uppsägning med tre månaders varsel om den ska bort. Conny Johansson, mätningsföreståndare på Byggtolvan, vill inte gå in på några detaljer eftersom förhandlingarna med just Isaksson Bygg AB pågår.
– Man vill förändra förutsättningarna för den prestationslön man har i företaget. Men konsekvensen av det de vill är att lönen kommer sjunka, säger Conny Johansson.
Han säger att det finns flera liknande fall just nu i Göteborgsområdet.
– Företeelsen har en benägenhet att poppa upp i lågkonjunktur. Men det är ju inte lönen som avgör för hur många det går åt att utföra ett arbete, utan det är ju arbetet. Visst kan det ge en liten konkurrensmässig fördel till en början. Men finns inget jobb måste man förr eller senare minska sin personal.

Conny Johansson uppmanar anställda där sänkta löner diskuteras att tänka sig noga för. En sänkt lön påverkar semesterlön, pension och den som blir arbetslös kan få lägre inkomstförsäkring, och har man en lägre lön påverkar det också ersättningen från a-kassan. Inkomsttaket för a-kassa ligger idag på 18 700 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggare ber anställda att sänka lönen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig