info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetsgivare döms till 50 000 kronor

En byggarbetsgivare har dömts till 50 000 kronor av Ystads tingsrätt i samband med en byggolycka. Orsaken är att arbetsgivaren inte använt något genomfallsskydd vid rivning av ett tak.

Olyckan inträffade i maj 2007 på en byggarbetsplats i Simrishamns kommun i Skåne. En byggnadsarbetare höll på att reparera ett tak med eternitplattor när han satte foten på en eternitplatta. Plattan som han stödde sig på gick sönder och han föll genom taket och hamnade med sidan kroppen mot en SJ-pall. Han ådrog sig ett jack i huvudet och en fraktur långt ner på ryggen.

Tingsrätten ogillar åtalet

Tingsrättens bedömning är nu att arbetsgivaren, Kent Nilsson Bygg & Mekaniska, har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott. Tingsrätten gör bedömning att det inte har använts något genomfallsskydd vid rivningen av taket. Om ett sådant använts så hade byggnadsarbetaren inte fallit genom taket och ådragit sig en fraktur i ryggen. Brottet anses däremot inte som grovt, eftersom byggnadsarbetaren själv medvetet tagit en risk när han klivit på eternitplattan. Ystads tingsrätter dömer byggföretaget att betala 50 000 kronor, vilket är betydligt mindre än det som åklagaren yrkade på i stämningsansökan, 800 000. Tingsrätten ogillar däremot själva åtalet, eftersom preskriptionstiden på två år har gått ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetsgivare döms till 50 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig