info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Byggarbetare på Citytunneln saknar utsändningsintyg

Över hälften, 76 av 150, av utsända polska byggnadsarbetare från Storbritannien, har inte haft några utsändningsintyg. Det visar en utredning, som just nu pågår, om misstänkt skattefusk på Citytunneln i Malmö.

Det är Försäkringskassans EU-kontrollprojekt i Skåne som tillsammans med engelska och irländska myndigheter håller på att utreda turerna kring polska byggnadsarbetares socialförsäkringstillhörighet på Citytunneln. Enligt EU:s regler behåller den som är utsänd för att arbeta i ett annat land sin socialförsäkringstillhörighet i det land som man sänds ut från. På Citytunneln i Malmö misstänks irländska och engelska bemannningsföretag ha hyrt in polska byggnadsarbetare och sänt ut dem från lågskatteländer som Irland och Storbritannien. Trots att det finns enstaka personer i utredningen som uppger att de aldrig har varit i Storbritannien.
– Man får på så sätt lägre kostnader för arbetskraften. I Sverige är de sociala avgifterna 32 procent, i Polen 20 procent och på Irland tio procent, säger Bengt-Olle Andersson, länssamordnare för kontrollverksamheten på Försäkringskassan.

Det misstänkta fusket upptäcktes bland annat vid kontroller där det visade sig att samma personer varit utsända både från Polen och Irland under samma period. Det svenska EU-kontrollprojektet ifrågasatte E101-intyg för 92 personer från Irland och 74 personer från Storbritannien (resten hade inte något utsändningsintyg). Rapporten är inte klar, men beskedet hittills från irländska myndigheter har varit att återkalla 34 av de 92 utsända intygen. Det har också visat sig att över hälften, 76 av 150 byggnadsarbetare som varit utsända från Storbritannien aldrig har haft några utsändningsintyg. Om man inte har något utsändningsintyg är man socialförsäkrad i arbetslandet, i detta fall Sverige.
– Det finns en risk att människor kan hamna mellan stolarna om det finns oklarheter var de är socialförsäkrade. I Storbritannien och Irland finns inga personnummer och det är inte samma koll på människor, vilket gör att utredningarna tar tid, säger Bengt-Olle Andersson, länssamordnare på kontrollverksamheten för Försäkringskassan.
Storbritannien och Irlands myndigheter utreder nu ytterligare turerna kring utsändningsproblematiken. En rapport väntas vara klar om en månad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Byggarbetare på Citytunneln saknar utsändningsintyg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig