info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Budkavle efter dödsolycka

Åklagare och polis måste börja agera på ett sätt som stämmer med arbetsmiljölagens intentioner. Det är kravet i en facklig budkavle som ska överlämnas till justitieminister Thomas Bodström.

Initiativet kommer från Metalls verkstadsklubb på SSAB i Luleå. Bakgrunden är dödsolyckan på SSABs koksverk där en 26-årig slovakisk ugnsmurare föll ner i en ugn. Den omkomne var anställd av det slovakiska företaget Termostav-Mraz.
Arbetsmiljöverket gjorde en omfattande utredning av olyckan och hittade allvarliga brister hos arbetsgivaren. Bland annat hade man inte gjort en ordentlig riskbedömning, vilket hade kunnat förebygga olyckan. Företaget har inte heller gett tillräcklig riskinformation till de anställda eller vidtagit tillräckliga skyddsåtgärder.

Under våren 2005 beslöt åklagaren att lägga ner förundersökningen, eftersom han inte ansåg att brott kunde styrkas. Det fick Metalls verkstadsklubb att reagera. Klubben ville att åtal skulle väckas mot ansvariga hos arbetsgivaren, för att få en rättslig prövning i domstol.
Verkstadsklubben reagerar mot det enskilda fallet och de anser dessutom att det generellt sett behövs en skärpning då det gäller den rättsliga hanteringen av arbetsolyckor. I sin budkavle ställer klubben ett antal frågor:

Hur många arbetstagare skall behöva förolyckas och skada sig på jobbet innan myndigheterna reagerar och agerar? När ska arbetsmiljöansvaret hos arbetsgivare som bevisligen bryter mot arbetsmiljölagen bli föremål för rättslig prövning? När ska vi få polis och åklagare med tillräcklig kompetens inom arbetsmiljölagstiftningens område?

Verkstadsklubben har fått ett stort gensvar på sin budkavle, berättar klubbens Lars Bergström.
– Det är fantastiskt att så många engagerat sig.
150 klubbar och avdelningar över hela landet har skrivit under och tillsammans representerar de cirka 250 000 medlemmar. Bland de fackklubbar som skrivit under finns representanter för Byggnads, Pappers, Seko, Elektrikerförbundet, Kommunal, med flera.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Budkavle efter dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig