info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brottsutredning väntas runt nyår

I slutet av året väntas utredningen om ansvaret för dödsolyckan vid SSAB, där två rörmontörer miste livet, vara klar. Den bedömningen gör åklagaren Christer Forssman.

Han leder utredningen efter olyckan där industrirörmontörerna Tord Öberg, 64 år och Torgny Bergdahl, 60 år, dödades då stenkolstjära vällde ut över dem. Olyckan hände då de förberedde för underhållsarbete på en cistern. Rörmontörerna skulle skära upp för en lucka, som skulle öppnas först senare när de inte var där. Men plötsligt rann tjäran ut.
-Vi håller nu förhör och inväntar resultatet från den tekniska undersökningen. Vi vill veta av vilken anledning luckan gick upp och i vilket skede, säger kammaråklagare Christer Forssman vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Ska fatta beslut om ansvaret

Först i slutet av 2014, mer än ett år efter olyckan, hoppas han ha ett underlag för att kunna fatta beslut om det blir åtal eller inte. Om något brott begåtts av enskilda personer eller företag.
Men varför tar det så lång tid?
– Det avgörande är utredningens omfattning och att det är så pass komplicerat, säger han.
Christer Forssman säger att ärendet prioriterats inom polisen och att man avsatt två personer som arbetar i stort sett uteslutande med detta.

Åtalsanmäler

Olycksutredningen består av flera delar. Arbetsmiljöverket är i stort sett klar med sin utredning. Med den som grund kommer verket att begära en åtalsprövning.
-Här har två arbetstagare omkommit på en arbetsplats och det måste vi få prövat, säger Anita Israelsson, sektionschef för Arbetsmiljöverket i Norrbotten.Hon säger att förundersökningssekretess gäller och hon därför inte idag kan säga vad utredningen kommit fram till.

Kritik från IF Metall

Efter olyckan, som inträffade den 17 oktober förra året, riktade IF Metall skarp kritik mot säkerheten. Det fanns alldeles för mycket tjära i tanken, uppskattningsvis 1 000 kubikmeter, enligt Lars Bergström, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå. Det kan inte arbetarna ha vetat , menade han och det gjorde jobbet livsfarligt. Han ansåg också att olyckan försvårades av att det gjorts en invallning så att tjäran inte kunde rinna iväg. Tanken var att luckan skulle öppnas i ett senare skede och då skulle tjäran fångas upp i invallningen. Men det hade varit bättre att göra vallen i ett senare skede, anser han. Nu gjorde den istället att männen stängdes in i området.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brottsutredning väntas runt nyår

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig