info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bromsad prisökning på trä: "Ser tecken på trendskifte"

Efter de lägsta lagernivåerna på 20 år har de svenska sågverken åter börjat bygga upp en buffert av virke. Branschorganisationen Skogsindustrierna förutspår ett produktionsrekord för trävarubranschen. Därmed börjar kanske det skenande virkespriset mattas av.

Kerstin Hallsten, chefsekonom på Skogsindustrierna pekar ut flera anledningar till bristen. Foto: Mostphotos, Skogsindustrierna

Under det senaste året har virkespriserna stigit med mer än 100 procent. Orsakerna är många och omdebatterade, alltifrån ett större hemmafixande under pandemin till omfattande barkborreangrepp i Kanada.

– Dels drog priserna på bostadsmarknaden iväg och dels har det handlat om ett ökat intresse för byggande under en tid då man inte kunnat resa eller äta på restaurang, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på branschorganisationen Skogsindustrierna.

Kerstin Hallsten, Skogsindustrierna. Foto: Press.

Fast framför allt har det handlat om den internationella marknaden. Svenskt virke har exporterats till länder som i större utsträckning stängt ner sina fabriker och sågverk. Sedan drog även svenska sågverk ner på produktionsvolymen och bristen på träråvara drev upp priserna. Nu tror branschen att priset kan gå ner, eller åtminstone sluta stiga.

– Det har varit en exceptionell marknadsutveckling. Det finns fortfarande en stark underliggande efterfrågan på trävaror, men man ser tecken på ett trendskifte, att det blir lite lugnare nu.

Emil Flodin, analytiker på Byggföretagen, håller med om beskrivningen.

– Ja, de har kommit ikapp med produktionen, glappet mellan efterfråga och utbud är inte lika stort. Så rent logiskt borde priset sjunka nu.

Men även om virkespriset inte fortsätter öka eller går ner något, är det så pass högt idag att det riskerar ge stora, eftersläpande effekter på byggbranschen.

Emil Flodin, Byggföretagen. Foto: Press.

– Kortsiktigt ger det en negativ påverkan på särskilt de mindre företagen. Har man ingått avtal med fastpris så kan det bli svårt att leverera nu. Och på längre sikt finns det förstås en bristningsgräns. Man har räddats lite av prisökningen på bostäder. Men vi skulle kunna hamna i en situation där det för många helt enkelt inte är lönt att bygga längre.

Hur tror du situationen ser ut om ett år?

– Tråkigt svar, men jag har ingen aning. Vi har valt att inte göra en prognos för byggmarknaden för nästa år. Det är helt enkelt alldeles för osäkert läge nu, speciellt med tanke på Cementasituationen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bromsad prisökning på trä: "Ser tecken på trendskifte"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig