info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brist på yrkesfolk i Jämtland

Byggarbetslösheten har minskat stadigt under de senaste åren. Nu börjar det bli brist på yrkesfolk i Jämtland. Bland annat beroende på dåliga anställningsförhållanden och låg tidlön.

Ett stort byggjobb är på gång i Jämtland. Det är i Åre där det ska byggas en stor kongress- och konferensanläggning. Projektet väntas ge jobb åt 200 byggnadsarbetare. Dessutom ska det igång flera andra projekt inför arrangemanget av alpina VM år 2007. Men byggbolagen riskerar att få problem med att få tag på yrkesfolk.
– Det finns ett utbrett missnöje med förhållandena här i Jämtland. Gubbarna väljer hellre att åka till Norge. En del jobbar även på Botniabanan och några arbetar i Stockholmsområdet, säger Gunnar Sandberg, ordförande för Byggnads i Jämtland.
Ett problem är att byggnadsarbetarna i Jämtland har landets lägsta tidlön. Ett annat är att de har haft svårt att komma överens med byggbolagen om att arbeta in tid.
– För arbetarna blir valet enkelt. Om de åker ett tiotal mil till så tjänar de 10 000 kronor mer i netto per månad och de är lediga på fredagarna, eftersom de arbetar in tiden. Jag efterlyser lite mer social kompetens hos arbetsgivarna här på hemmaplan, säger Gunnar Sandberg.
De som åker till Norge har även andra förmåner. Bland annat ett bra boende med var sitt rum, TV och tvättmöjligheter. Något som sätter krav på byggbolagen i Sverige.
– Om det inte blir något liknande i Åre kan det bli svårt att rekrytera till projekten där.
Gunnar Sandberg är övertygad om att flera byggnadsarbetare skulle återvända hem om de fick bättre anställningsförhållanden.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brist på yrkesfolk i Jämtland

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig