info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brist på arbetskraft – största hindret för ökat byggande

Byggbranschen fortsätter att gå starkt. Aktiviteten i sektorn är bättre än normalt. Det visar Konjunkturinstitutets barometer för juni.

Foto: Colourbox

I barometern för maj som kom för fyra veckor sedan visade siffrorna på ett kraftigt ras när det gäller aktiviteten för bygg- och anläggningsverksamhet. I dagens barometer pekar pilarna återigen uppåt. Och det är framförallt byggbolagens orderstockar som är större än normalt.

Junibarometern visar vidare att sysselsättningen i stort ligger kvar på en oförändrad nivå och byggbolagen uppger även denna gång att det främsta hindret för ett ökat byggande är bristen på arbetskraft.

Läs också Boverket gör det igen - sänker prognosen för bostadsbyggandet

På några månaders sikt räknar husbyggarna med ett ökad verksamhet och växande orderstockar. Dock så tror de inte att sysselsättningen kommer att öka. Något fler företag än normalt, inom såväl husbyggande som anläggningsverksamhet, förväntar sig prissänkningar under de närmaste månaderna.

Men det finns ett orosmoment. Och det är bostadspriserna. Efter en bra start på året har bostadsinvesteringarna börja falla tillbaka under det andra kvartalet. Byggloven blir allt färre och antalet påbörjad lägenheter kommer därför fortsätta minska framöver.

Orsaken till att produktionen går ner är prisfallet på bostäder som påverkar lönsamheten för bostadsbyggarna. Konjunkturinstitutet flaggar för att det finns en risk för att priserna faller ytterligare framöver, viket skulle kunna påverka bostadsinvesteringarna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brist på arbetskraft – största hindret för ökat byggande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig