Branschtopp efter ställningsraset i Uppsala: "Ska inte kunna hända"
När ett plötsligt åskoväder svepte in över Uppsala i helgen välte en byggställning och föll över flera bilar. Ingen person skadades. Bolaget bakom ställningsbygget, FPN group, vill inte kommentera händelsen.

Ställningen som rasade var 50 meter lång och 12 meter hög. På platsen, Sala backe, pågår fasadarbeten med ny puts och färg. Själva raset inträffade sent på eftermiddagen i söndags.
Företaget som byggt ställningen heter FPN Group, men brukar även bygga ställning under namnet FPN Bygg AB. När Byggnadsarbetaren når en person på bolaget bekräftar han att det är deras ställning men han vill varken uppge sitt namn eller kommentera olyckan med hänvisning till att utredning pågår. Byggnadsarbetaren söker de båda bolagens vd.
”Spärrades av”
Lennie Wahlström är ordförande i bostadsrättsföreningen Östertull som äger bostadshuset där ställningen rasade.
– Olycksplatsen spärrades av och vi ringde in entreprenörerna. Sedan pratade vi med polisen och fick okej att börja röja, säger Lennie Wahlström, ordförande i Brf Östertull.
Vet du något om orsaken ännu?
– Nej, men det pågår en utredning. Vi har träffat entreprenörer och Arbetsmiljöverket. Polisen pratade vi med dagen efter olyckan.
Över 25 sekundmeter
Vad som är klarlagt är att det blåste kraftigt vid tillfället.
– Vi har pratat med flygflottiljen ute på F16, och det var riktigt hårda byar – över 25 meter per sekund. På en av filmerna från raset ser man hur vinden tar tag i ena hörnet och hur allt blir som ett stort segel, säger Lennie Wahlström.
Det var under söndagskvällen som hårda vindar drog in över bostadsområdet i Sala backe. En person som bor i området berättar för Upsala Nya Tidning att vädret slog om snabbt – från sol till stormvindar och regn. Mitt i detta rasade ställningen. Tio minuter senare var det sol igen.
»SE KLIPP
”Ska inte kunna hända”
Anders Strömbäck är kanslichef på STIB, Ställningsentreprenörerna inom Byggindustrin. Han vet inte varför ställningen i Uppsala blåste omkull, men säger att det i princip bara finns två möjliga orsaker. Han säger att det ”ska inte kunna hända” innan han förklarar.
– Den ena handlar om hur ställningsentreprenören dimensionerat ställningen för att klara de laster och krafter som kan uppstå. Om ställningen är rätt dimensionerad så rasar den inte, säger Anders Strömbäck.
Får inte förändras
Den andra orsaken handlar om de som använder ställningen – alltså entreprenören som arbetar på ställningen.
– Om man på något sätt förändrar ställningen, till exempel lossar ett förankringsstag, så kan den rasa.
Att ställningen var inklädd spelar ingen roll, enligt Strömbäck.
– Nej, det ska tas med i beräkningen när man räknar på hur ställningen ska byggas.

Samma regler året om
Att det är sommar med ofta svaga vindar påverkar inte kraven.
– Det är samma krav året runt, men de skiljer sig lite beroende på var i landet man bygger. Varje kommun har en referensvindhastighet som man ska ta hänsyn till och sedan spelar även terrängen in. Det är skillnad på att bygga en ställning uppe på Åreskutan jämfört med centrala Sundsvall, avslutar Anders Strömbäck.
