info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Branschen är känd för att folk går och jobbar i alla lägen"

”Jag hoppas att folk ska ta vara på livet, vi har blivit påminda om hur skört det är”, säger maskinföraren Kjell Hultgren. Han vill att krisen ska leda till ett varmare samhälle och att fler upptäcker att det finns jobb inom bygg.

Foto: Anna Simonsson

Han har kört pålkranar och borriggar, nu är det grävmaskin som gäller. Mitt i coronatider jobbar Kjell Hultgren, maskinförare och utbildat skyddsombud, på ett bostadsområde i Hägersten, Stockholm. Han kör för Schakt & Transport som ägs av Skanska.

Vad gör du?

– Här bygger de bostäder, flerfamiljshus. Jag gräver för va-ledningar och sätter sex ton tunga L-stöd, som man använder för att jämna ut nivåskillnader. Man bygger i en slänt, det ska bli som trappor med olika nivåer. Jag kom ut hit för tre veckor sedan mitt i projektet.

Har sysselsättningen för dig påverkats av coronakrisen?

– Nej, det kan jag inte påstå. I alla fall inte än så länge. Jag tror inte stora projekt och verksamhet inom anläggning påverkas så mycket, det kan nog vara värre på mindre företag. Det jag funderat på är hur det skulle bli vid en eventuell stängning av förskolan. Vi har en tvåårig dotter och min sambo är sjuksköterska inom palliativ vård, så hennes jobb måste prioriteras.

Är du själv orolig för jobbet?

– Nej, jag har så lång tid på företaget och erfarenhet av att köra många olika maskiner. Så jag kan hoppa in på olika jobb.

Pratar ni mycket om corona på jobbet?

– Ja, det känns som att vi gör det hela tiden. Det är väl den största skillnaden på arbetsplatsen, att vi pratar så mycket om detta. I början var det oro för smitta, nu handlar det mer om vad som händer runt om i världen på det ekonomiska planet.

På Kjell Hultgrens jobb pratar man väldigt mycket om corona: ”I början var det oro för smitta, nu handlar det mer om vad som händer runt om i världen på det ekonomiska planet.” Foto: Anna Simonsson

Vad gör ni för att hindra smittspridning på bygget?

– Vi försöker tänka till, hålla avstånd, är mer noga med att tvätta oss och hur vi sitter i bodarna och att vi inte byter om samtidigt. Skanska har också haft information om hur vi ska skydda oss. På förra bygget var jag huvudskyddsombud och vi hade stora möten om hur vi skulle bete oss, till exempel att folk måste stanna hemma vid minsta symtom. Detta är en bransch som är känd för att folk går och jobbar i alla lägen, oavsett om man har nästan 40 graders feber.

Vad har du för förhoppningar framöver?

– Jag hoppas att folk ska ta vara på livet, vi har blivit påminda om hur skört livet är. Alla kan bli drabbade och man vet inte hur man drabbas. Man måste tänka på hur man behandlar varandra, så vi får ett samhälle som är varmare än i dag.

Vad har du för råd om hur man ska hantera krisen?

– Ta lite paus från att läsa medier. Lägg ifrån dig telefonen när du kommer hem. Umgås med familj och barn. Försök att se det positiva. En sådan sak är att man söker massor med folk till byggbranschen. När folk blir arbetslösa så vill de kanske byta karriär och här finns det jobb!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Branschen är känd för att folk går och jobbar i alla lägen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig