info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Brännskadades livshotande – två företag döms till totalt 1,2 miljoner i böter

Två företag döms för en allvarlig elolycka på ett bygge. I olyckan fick en anläggningsarbetare livshotande brännskador. Företagen ska betala sammanlagt 1,2 miljoner kronor i böter.

Det är Nyköpings tingsrätt som fastställt domen mot de båda företagen. De har dömts att betala vardera 600 000 kronor i företagsbot, rapporterar tidningen Arbetet.
Olyckan hände i samband med arbete vid en galleria i Nyköping, då arbetare hade fått i uppdrag att flytta cykelställ. En av dem var anställd av generalentreprenören JMW Bygg och en av underentreprenören Haga Rot. Då de borrade i marken kom de av misstag åt en starkströmsledning som gick sönder. Det orsakade strömavbrott i gallerian, men när strömmen sedan slogs på var en arbetare från ett tredje företag i närheten. Han träffades av en ljusbåge av elektricitet och fick livshotande brännskador, bland annat skador på armar, ben och mage.

Läs mer: Opererad efter elolycka

Brustit i arbetsmiljöansvar

Tingsrätten i Nyköping har nu dömt JMW Bygg och Haga Rot för olyckan. Enligt Arbetet är åklagaren och rättens bedömning att företagen brustit i arbetsmiljöansvar. De har inte gjort tillräckliga riskbedömningar, samordnat säkerhetsarbetet eller gjort tillräckliga skyddsåtgärder. Arbetstagarna har inte heller fått tillräckliga instruktioner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Brännskadades livshotande – två företag döms till totalt 1,2 miljoner i böter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig