info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bonuslön bort i Skanska

Skanska och Byggnads avdelningar i västra Sverige är inte överens om hur bonuslön ska kunna tillämpas. Därmed faller bonuslönen som Skanska Väst tillämpat sedan 1999.

Skanskas bonuslöner i Västsverige är inte avtalsenliga. Det konstaterade Byggnads i våras och uppmanade avdelningarna i Göteborg, Trollhättan och Borås att säga upp överenskommelserna som omfattade cirka 350 byggnadsarbetare.
Sedan dess har förhandlingar pågått utan att man kunnat enas om nya regler för systemet. Den 9 oktober genomfördes den senaste förhandlingen.
– Vi kunde inte enas. Det innebär att det blir en återgång till de traditionella löneformerna, säger Ingvar Särnbratt, mätningsföreståndare på Byggnads i Göteborg.

Förhandlingarna slutade när Skanska och Byggnads konstaterade att man inte kunde enas om vad bonusen skulle grundas på. Skanska ville utgå från ekonomiskt resultat på arbetschefsnivå och arbetsplatsnivå. Byggnads ville att bonusen skulle utgå från inarbetning i förhållande till kalkyl på varje arbetsplats.

Avvecklingen av systemet innebär att byggnadsarbetarna i nyproduktion, senast från årsskiftet, får mindre pengar utbetalda varje månad. I bonuslönesystemet har de cirka 200 byggnadsarbetarna i Göteborg fått ut 124 kronor per timme. I fortsättningen får de ut 116 kronor per timme och får sedan vänta till ackordsmätning på att få ut resterande del av lönen.
För de anställda med tidlön väntar förhandlingar om nya löner.

Bengt Källvik, personalhandläggare som prisbelönts av Sveriges Byggindustrier för lönesystemet, konstaterar att bonuslönen inte helt följt avtalets regler. Men han menar att Skanska och de anställda varit överens och han beklagar att systemet nu kommer att fasas ut till årsskiftet.
– Vi i företaget och våra anställda tyckte inte att det var lönt att fortsätta de låsta diskussionerna med Byggnads längre, säger han.
Bland byggnadsarbetarna på Skanska Väst finns det de som beklagar att systemet försvinner. Många har sett den höga fasta lönedelen som positiv. Andra menar att en återgång till avtalets regler innebär en bättre möjlighet att hänga med i branschens löneutveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bonuslön bort i Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig