info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tänk på procenten LO

På Kanarieöarna med några spritflaskor på bordet hade Olle en pedagogisk genomgång för Helge om procentens betydelse i humorklassikern Nöjesmassakern på 80-talet. "Tänk på pocenten Helge!"

Olle insåg att det var ett jävla slöseri med att inte tänka på ”pocenten”. Sammantaget skulle deras gemensamma semesterresa bli sämre om de inte tog denna hänsyn.
Samma sak gäller för LO-förbunden och den havererade samordningen. Resan mot nya löneavtal 2016 har precis börjat. Och resan har redan gått i stå. Från en ljuvlig paradisöresa med samordning om en låglönesatsning på bland annat undersköterskor till en enkel biljett till Säffle där varje LO-förbund ska gå fram individuellt. Tveklöst har vissa förbund i det läget en starkare position än andra.
När det gäller just lönepåslagen i kommande avtalsrörelse finns det nu två spår. Det ena handlar om att lönen höjs lika mycket för alla – i procent räknat. Sannolikt, efter lite käbbel, kommer industrin även denna gång gå först och sätta det så kallade märket trots att det inte blir någon samordning. Allt annat skulle vara överraskande. Sedan blir det som vanligt för de andra förbunden. De får bara hänga på. Det är då Helge och procenten kommer in i bilden. Istället för en låglönesatsning som jämnar ut lönerna kommer de som redan idag tjänar mest i kronor – företrädelsevis mansdominerade yrken – att dra ifrån ytterligare. Jag tror inte att den utvecklingen är någon stämningshöjare för AB Sveriges gemensamma resa.
Vi växlar över på spår två. Det går till en värld där inte alla fackförbund anpassar sig till industrins märke. För vissa förbund ser det bättre ut än för andra. Ett av dem är Byggnads, ett förbund med många män och där lönen ligger i topp inom LO-kollektivet. Byggkonjunkturen är stark redan i dag och en dagsfärsk prognos från Sveriges Byggindustrier visar att bygginvesteringarna fortsätter uppåt nästa år. Lägg sedan till att regeringens satsning i budgeten för 2016 på 5,5 miljarder kronor på bostäder följs av ett belopp som stiger till 6,1 miljarder åren därpå. Målet är 250 000 nya bostäder fram till 2020. Sedan finns det flera stora infrastruktursatsningar på ingång. Det innebär att efterfrågan på byggnadsarbetare kommer att fortsätta att vara hög framöver. Frågan är om Byggnads, som var för en låglönesatsning, då tar chansen och pressar på lite extra när det gäller lönen – nu när de inte behöver bry sig om någon samordning inom LO. Traditionellt så har ju tillgång och efterfrågan på arbetskraft en starkt påverkan på lönen i branschen. För byggnadsarbetarna är detta utmärkta nyheter – en hög LO-lön blir högre och byggnadsarbetarna kan beställa en biljett till varmare vatten. För undersköterskorna, som får sin lön av skattekakan som naggats allt mer i kanten de senaste åren, gäller följande:
”En enkel till Säffle, tack”.

Annons
Annons
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Annons

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig