info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blockad mot Bo 01-företag hävd

I fredags hävde Byggnads i Malmö blockaden mot det litauiska företaget Hronas sedan företaget betalat lön enligt avtal till sina anställda.

– Vi har fått signaler om att de nu betalat ut de cirka 23 000 kronor som saknades till de sju anställda, säger Roland Ljungdell, ombudsman på Byggnads i Malmö.
Blockaden inleddes på tisdagen i förra veckan sedan de anställda litauerna berättat för Byggnads att de bara fått ut en tredjedel av den lön de skulle ha enligt avtalet.
Arbetsplatsen ingår i den så kallade europeiska byn på Bo 01. Där visar flera europeiska länder upp exempel på bostadsbyggande. Det litauiska företaget Hronas har rest stommen sedan i april i år.
Arbetsplatserna omfattas av svenskt kollektivavtal och på bygget gjordes en ackordsuppgörelse med en utbetalningsnivå på 120 kronor per timme.
– Vi fick veta att de hade fått cirka 7 500 kronor för två månaders arbete. Vi satte då arbetsplatsen i blockad och träffade företaget för att reda ut vad som gäller, berättar Roland Ljungdell.
De sju som byggt stommen har nu avslutat sina jobb i Malmö. De har nu fått ut sina löner och företaget Hronas har sökt arbetstillstånd för snickare och målare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blockad mot Bo 01-företag hävd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig