info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blev sjuk av gift i grundvatten

Skanskas arbete med att schakta bort förorenad jord vid värmeverket i Halmstad, stoppades i onsdags.

Orsaken var att anläggningsarbetaren Andreas Olsson började må dåligt. Han kände sig sjuk och hade fått rodnader på huden. På tisdagskvällen åkte han till sjukhuset, där prover togs.
Andreas, som arbetar för underentreprenören PNB Entreprenad, hade stått hela måndagen och tisdagen i ett dike där det sipprat upp grundvatten, som innehöll zink och bly.
– Vi lämnade in prover och fick veta att även grundvattnet innehöll tungmetaller, säger arbetschefen Tommy Hoberg från PNB.
Anläggarna gräver en grav runt ett område där all jord ner till fyra meter ska schaktas bort. Jorden innehåller tungmetaller från ett gammalt järnverk. Allt vatten pumpas bort och prover tas kontinuerligt. Gropen kommer sedan att fyllas med ren sand innan bygget sätter igång. Det är Skanska som har samordningsansvaret och bygger ut värmeverket åt Halmstads kommun.
-Informationen till byggnadsarbetarna var inte tillräckligt väl genomförd, säger yrkesinspektör Kenneth Bäckström.
– Tungmetallerna är bundna så man kan inte andas in dem. Men byggnadsarbetarna ska akta sig för att få hudkontakt med både vatten och jord. De måste använda skyddskläder och tvätta sig innan de äter eller röker. Maskiner måste hållas rena så att tungmetallerna inte dras runt, säger han.
Andreas Olsson fick vatten på huden när han arbetade. Men enligt resultatet från läkarproverna har han inte fått i sig gifter. Nu mår han bra och arbetar igen.
– Vi ser mycket allvarligt på det här och har inför det fortsatta arbetet satt upp strikta regler, säger Tommy Hoberg, PNB.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blev sjuk av gift i grundvatten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig