info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Blåst på jobb och en halv miljon

Christer Hagel är en driftig lagbas i Bohuslän. Allt för driftig för NCC. Dagen före julafton 1999 fick han sparken.

Christer Hagel drev upp ackordslönerna på sina jobb och sa vad han tyckte. Det ledde till en kulturkrock när ABV och JCC slogs samman till NCC. En krock så våldsam att Christer fick sparken efter flera år av vad han själv kallar förföljelse från NCC-cheferna. Christer ogiltigförklarade uppsägningen. Efter förhandlingar, där Christers och Byggnads trumfkort var hotet om stämning till arbets-domstolen för olaglig uppsägning, kom det ett papper från NCC.
Det var en överenskommelse om ett skadestånd på 575 000 kronor, underskrivet av NCC:s arbetschef.

I summan ingick , enligt NCC, också semesterersättning. Så hade varken Christer eller Byggnads förhandlare uppfattat överenskommelsen. Christer skrev inte på. Han fick rådet att inte göra det av Byggnads. I efterhand kan han konstatera att det misstaget kostade honom minst 485 000 kronor. I stället skickade han ett dokument med i princip samma lydelse men med krav också på semesterersättning.
Det Christer gjorde kallas med en juridisk term för oren accept. Det betydde konkret att den veckogamla överenskommelsen inte fanns längre. Och NCC tog chansen att erbjuda Christer att komma tillbaka.
– De visste att jag hade fått nytt jobb. Och efter att de bland annat att försökt vända mina gamla arbetskamrater mot mig, så visste de att jag inte kunde gå tillbaka, säger Christer om det erbjudandet. Han är mycket bitter.
– Jag fick guldklocka några år tidigare. Nu erbjöd de en provanställning.

Christer tackade nej och han är besviken över att Byggnads anser att det gjorde det omöjligt att stämma NCC inför arbetsdomstolen, AD.
Nu har Christer bestämt sig för att inte skriva på den överenskommelse som Byggnads och Sveriges Byggindustrier enats om efter nya förhandlingar. Enligt den skulle Christer förklara sig nöjd med att få 90 000 kronor.
– Jag bryr mig inte om pengarna, men nöjd är jag inte. Jag vill ha upprättelse. NCC-cheferna i Uddevalla har gjort fel och det ska de erkänna, säger Christer, numera lagbas på Peab.
NCC:s Åke Sparringsjö förnekar att man utnyttjat juridiska finesser för att lura Christer på skadestånd. Enligt Sparringsjö var erbjudandet att komma tillbaka seriöst menat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Blåst på jobb och en halv miljon

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig