”Billigast är inte bäst – det dödar branschen”
Fusk, lönedumpning och kriminella upplägg finns överallt i byggbranschen. Nu riktar Veidekke Entreprenad strålkastarljuset mot beställarens roll – och släpper en ny handbok med 43 konkreta råd för den som vill göra rätt.

Budskapet i handboken är glasklart. Sluta handla upp på lägsta pris.
– Se det som ett rop på hjälp, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.
Handboken, framtagen i samråd med Byggnads, innehåller checklistor och krav på allt från F-skatt och kollektivavtal till boendestandard och språkkunskaper.
Beställarna har duckat sitt ansvar
Enligt Lennart Weiss har beställare länge sluppit undan ansvar. När fusk och utnyttjande diskuteras pekar aktörerna åt olika håll – myndigheter på företagen, facken på branschorganisationerna, och beställarna på alla andra.
– Jag är trött på vackra hållbarhetspolicys som inte följs upp. Vill vi ha ordning i byggbranschen måste vi börja betala för rätt utfört arbete, säger han.
Pressar personakostnader
Veidekkes egna granskningar visar att oseriösa företag ofta har halva personalkostnaden jämfört med seriösa aktörer. Utländska arbetare pressas till låga löner, jobbar längre dagar och får sällan ob eller traktamente.
– Det är inte fel på människorna. Det är systemen som gör dem exploaterade, säger Weiss. Han riktar kritik mot både politiker och myndigheter som, enligt honom, är smärtsamt ineffektiva jämfört med grannländerna.
Samtidigt har byggbranschen svårt att hantera ett växande personalbehov. Modellen med utländska underleverantörer har inneburit att många har lämnat branschen och arbetslösheten bland svenska byggjobbare är hög.
– Det dödar branschen, säger han.
Skyller på GDPR
Att komma åt fusket är svårt. När Veidekke begärde ut lönespecifikationer hänvisade vissa underentreprenörer till GDPR – och skickade fram jurister.
Men handboken föreslår en lösning. Skriv in i avtalet att all information ska lämnas ut, och att avtalet kan hävas utan skadestånd om så inte sker.
– Om AP-fonder och offentliga beställare börjar ställa riktiga krav kommer det att skaka om. Det är så vi får en förändring, säger Lennart Weiss.