info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

BI satsar på säkerheten

3 000 olyckor och omkring tio dödsfall per år i byggbranschen. Nu startar Sveriges byggindustriers satsning "En säker arbetsplats" för att få ner siffrorna.

Byggnads, Seko, Arbetsmiljöverket och en rad andra företag och organisationer hade samlats i Stockholm i tisdags. BI hade bjudit in representanter för hela branschen inför lanseringen av verksamhetsprogrammet ”En säker arbetsplats”. Nu ska säkerheten ute på landets byggarbetsplatser höjas.
– Säkerhetsarbetet ska ligga på samma nivå för alla företag och leverantörer, säger Ola Månsson, vd på BI.
I dag finns det skillnader. Stora företag med verksamhet över hela landet har ofta hårdare regler och ett mer tydligt arbetsmiljöarbete. Men med hjälp av utbildning, attitydarbete och ledarskapsutveckling ska cheferna kunna ställa rätt frågor ute på arbetsplatserna och ryta ifrån om någon saknar hjälm.

Inspireras av England

BI har sneglat en hel del på England och det branschsamarbete som finns där. För tio år sedan gick de 23 största brittiska byggarna samman och bildade Major Construction Group. De lyckades sänka antalet olyckor på arbetsplatserna med tio procent.
– Vi står oss inte alls i jämförelse med England. Ska vi bli världsbäst på säkerhet måste vi arbeta hårdare, säger Ola Månsson.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: BI satsar på säkerheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig