info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Beviset för att plåtslageri är hett igen – "Märks hos oss"

Förra veckan kämpade plåtslagarelever runt om i Sveriges gymnasieskolor för att skapa ett riktigt bra plåtarbete. Arrangörerna ser ett ökat intresse för tävlingen.

Viktor Andersson hoppas på en finalplats i SM för unga plåtslagare. Foto: Viktor Andersson

SM för unga plåtslagare är en tävling för plåtslagarelever som närmar sig studenten. Tävlingen attraherar fler och fler elever.

– Det hänger ihop med att plåtslagaryrket lockar allt fler sedan dippen 2015. Sedan dess är det fler som söker till yrkesprogrammen. Tidigare trodde många att det var en slags återvändsgränd att välja en yrkesutbildning men så uppfattar folk det inte längre och det märks hos oss som arrangerar SM, säger Niklas Angelöf.

Han är utbildningsrådgivare på PVF Yrke och Utbildning och har utformat årets uppgift som eleverna ska utföra för att kvala in till tävlingen.

Den första uttagningen, som genomfördes på den egna skolan i förra veckan, var tidsbegränsad till sex timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften utfördes i stålplåt med en beläggning av zinkmagnesium.

– Jag utformar uppgiften så att de flesta ska kunna klara den. Men sedan tillkommer ett moment som skiljer agnarna från vetet med några svårare detaljer.

I år ska eleverna fått tillverka ett murkrön. I murkrönet falsas ett koniskt rör fast samt ett rakt rör. Allt ska ske med millimeterprecision.

– Det blir poängavdrag för varje millimeter som blir fel. Vi tittar också på hur snyggt det blir och hur väl falserna är utförda, de ska inte gå ur, vara knöliga eller ojämna.

Viktor Andersson går på Wendesgymnasiet i Kristianstad. Han berättar i en video på arrangörernas webbplats om sina förhoppningar om att få vara med i finalen.

– Man kanske inte ligger i topp men det hade varit riktigt, riktigt roligt att få gå vidare i tävlingen, säger han, samtidigt som han visar upp sitt plåtarbete.

Elever från totalt 24 skolor deltar i uttagningen. Skolorna skickar denna vecka in elevernas arbeten, som kommer att bedömas av en central jury den 10 april.

Den 18 februari kommer juryn att tillkännage vilka personer som kommer att få de sex finalplatserna.

Finalen är planerad att genomföras på Teknikcentrum i Katrineholm i mitten av april.

Tävlingen arrangeras av PVF Yrke och Utbildning, i samverkan med Plåt och Ventföretagen och Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Beviset för att plåtslageri är hett igen – "Märks hos oss"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig