info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Beställare kringgår asbeststopp

Byggnads har lagt ett stopp på asbestrivningen vid en villa i Piteå. Men beställaren kringgår stoppet genom att själv riva ner eternitskivorna.

– Det är förskräckligt. Först utnyttjar man arbetskraft till att riva asbest oskyddad. Sedan kringgår beställaren vårt stopp genom att själv riva asbestskivorna, trots att man saknar kunskap och utbildning, säger Kjell Öquist, ordförande för Byggnads i Piteå.

Det gäller en villa i Piteå där man ska riva eternitplattor och isolera. När Byggnads ombudsmän efter att ha fått tips kom till platsen, såg de att de polska byggnadsarbetarna med kofot rev ner delar av väggen och krossade eternitskivorna i en murarhink.
– Vi lade ett stopp på arbetet för det var helt emot alla regler. Det fanns inget tillstånd för att riva asbest och det saknades både arbetsmiljöplan och skyddsutrustning, säger Kjell Öquist.
I fredags var sedan både han och arbetsmiljöinspektionens Maud Granström på plats vid villan. Då pågick ingen asbestsanering av huset.
Beställaren hävdar att den polska firman bara skulle isolera huset och att beställaren själv skulle göra all rivning av asbesten. De hävdar att de polska byggnadsarbetarna på eget initiativ tillfälligt rev asbest för att de skulle komma fram och isolera, säger hon.

En privatperson får själv utföra detta arbete utan att ha tillstånd. Enligt uppgift tar nu beställaren själv ner skivorna hela.
Beställaren borde ha anlitat en professionell asbestsaneringsfirma, säger Kjell Öqvist.
Arbetsmiljöinspektionen informerade vid besöket om riskerna med asbesthantering och hade anmärkningar på en ställning som inte var monterad enligt anvisningarna. Inspektionen ska nu diskutera sin fortsatta handläggning.

Att andas in damm med asbest kan leda till flera cancersjukdomar och därför är reglerna mycket stränga, såväl när det gäller rivningen som förvaringen av det rivna materialet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Beställare kringgår asbeststopp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig