info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Berg- och dalbana väntar för a-kassan

Gunnar Dahlberg, chef för Byggnads a-kassa varnar för planerade förändringar. - Först kommer det att bli en sänkning av a-kasseavgiften, men i en lågkonjunktur väntar höjda avgifter för medlemmarna och ökade kostnader för administration.

Förslaget är lagt av regeringen och propositionen ska enligt planerna beslutas om den 21 maj. De nya reglerna börjar i så fall gälla från den första juli i år.
Förändringen ser i korthet ut enligt följande: Efter regeringsskiftet införde den nya regeringen en förhöjd finansieringsavgift i a-kassan. Den innebär idag en kostnad på 243 kronor i månaden per medlem som har jobb. Till det kommer grundavgiften på 116 kronor i månaden i avgift. Totalt betalar medlemmarna 359 kronor i dag till a-kassan.
Men nu vill regeringen ta bort den förhöjda finansieringsavgiften och istället införa en arbetslöshetsavgift. Denna avgift ska vara 33 procent av den utbetalda ersättningen från a-kassan varje månad. Det medlemmarna märker i ett första skede är att avgiften sänks, eftersom arbetslösheten just nu är låg. Istället för en förhöjd finansieringsavgift på 243 kronor får de sannolikt en arbetslöshetsavgift på cirka 200 kronor i månaden.

– Men så fort arbetslösheten går upp ökar a-kassans kostnader och vi måste ta ut högre avgifter. Det är omöjligt att säga idag hur dyrt det blir i en djup lågkonjunktur, men avgiften blir definitivt mindre förutsägbar och vi får ökade kostnader för administration som medlemmarna måste betala, säger Gunnar Dahlberg.
Arbetslöshetsavgiften får maximalt vara 300 kronor i månaden för arbetande medlemmar, men blir a-kassans kostnader ändå högre, så kan kassan besluta om att höja grundavgiften.
A-kassan kan inte ändra sin avgift varje månad. Därför måste a-kassan om förslaget går igenom lägga långtidsprognoser på fyra månader.
– Vi måste ha en ökad ekonomisk buffert om prognoserna slår fel. Men det blir alltid medlemmarna som i slutändan måste betala de ökade kostnaderna, säger Gunnar Dahlberg.
Regeringen vill med detta förslag ha en direktkoppling mellan arbetslöshet och avgift.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Berg- och dalbana väntar för a-kassan

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig