info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Bedövning mot vita fingrar

Ett forskningsprojekt på Lunds Universitet visar att bedövningssalva på underarmen kan mildra symptomen efter vibrationsskador.

Vibrationsskador är ett vanligt problem i byggbranschen. De som drabbas får sämre känsel i händer. Finmotoriken blir svagare och många får svårt att gripa tag i saker. Själva syndromet brukar kallas för vita fingrar. Orsaken till att byggnadsarbetare får problem är att de utsätts för vibrationer från verktyg.
I forskningsprojektet jämfördes hjärnbalken, varifrån funktionen i fingrarna styrs, hos en grupp personer som inte utsatts för vibrationer med en grupp tandtekniker som under fler år utsatts för vibrationer. Tandteknikerna hade sämre resultat än den andra gruppen när känseln testades.

Bedövningssalva hjälper

Men när de fick bedövningssalva på underarmarna förbättrades resultaten. Forskarna såg förändringar i hjärnfunktionen och känseln i handen blev bättre. Effekten har sedan bekräftats i flera studier där personer som utsatts för såväl högfrekventa som lågfrekventa vibrationer testats. Resultaten visar också att den som lägger på bedövningssalva vid ett enstaka tillfälle får en effekt som varar i 24 timmar, men den som upprepar behandlingen uppnår en positiv effekt under än längre tid.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Bedövning mot vita fingrar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig