info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Balklyft skadar murare

Ett gäng murare i Malmö är rejält irriterade. Orsak: De har tvingats lyfta balkar på över 100 kilo för hand. En murare har redan skadats. "Detta måste få ett stopp", säger skyddsombudet Louis Andersson.

Fem sammanbitna murare dignar under bördan. Djupt koncentrerade bär de den 4,8 meter långa tegelbalken. Ett felsteg och de riskerar att skada sig allvarligt.
– Och nu ska vi använda ännu tyngre balkar. Det får vara nog, säger Louis Andersson, skyddsombud på Intermur.
Han och kollegerna utför murjobbet på bygget i kvarteret Fören i Malmö. Murarna har redan kånkat ett femtiotal fönsterbalkar av samma slag som den de nu bär. Den är 144 kilo tung enligt tillverkaren, men utifrån antalet sten i varje balk, uppskattar laget vikten till betydligt mer.

Skadades

Lyften har lett till skador. Diaz Sivac fick ryggskott i slutet av juni.
– Det kändes som en kniv i ryggen, men jag kunde inte släppa på grund av risken att någon annan skulle bli skadad, säger han. Nu är han tillbaka efter tre veckors semester, men har fortfarande rejält ont och äter värktabletter.
De senaste åren har murare tvingats hantera förtillverkade, murade balkar som blivit allt populärare. Ofta kan de väga flera hundra kilo. Men priset för denna utveckling betalar murarnas hälsa, berättar Louis Andersson.

Krävde besked

– Ingen tänker på vår arbetsmiljö. Vi ska bara få grejerna på plats.
Stämningen är upprörd bland murarna på Intermur. Inför nästa etapp har de fått nya balkar som är ännu tyngre och otympligare än de förra. Tillverkaren säger att vikten är 216 kilo, medan murarna uppskattar den till närmare 300.
– Monsterbalkarna bara låg här för några dagar sedan, utan att någon berättat om att de var så mycket värre än de förra, säger Louis Andersson.
Murarna krävde besked om hur balkarna ska komma på plats. Totalt ska de lägga ett femtiotal balkar och de anser att frågan skulle varit löst för länge sedan.

Nästan omöjliga att hantera

– De är nästan omöjliga att hantera. Vi vill att man plockar bort ställningen och tar upp dem och får dem på plats med kran, sa lagbasen Johan Hiller vid Byggnadsarbetarens besök.
Några dagar senare hölls ett möte med inblandade parter. Då bestämdes att balkarna ska lyftas på plats med en traktorlyft, så kallad lull, på första våningarna. Därefter med kran på taket för att därifrån firas ner. Sedan ska de tråcklas in mellan ställning och vägg. Två provlyft har gjorts. Men Johan Hiller är tveksam. Vid provlyften var en ställningsdel riven. Det är osäkert om det går att göra framöver.
– Jag tror inte att det fungerar utan att vi behöver lyfta för hand, om ställningen är i vägen. Jag tänker inte knäcka mig på att lägga balkarna på plats. Dessutom ska de sänkas stående och det är en risk när de ska tråcklas ner.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Balklyft skadar murare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig